Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Osvetlitev sobe mame in hčerke

28. 08. 2013
Stenske in stropne luči
Lep pozdrav ga.Špela,
s hčerko (otrok s posebnimi potrebami) spiva v sobi v izmeri 3×6 m2, ki ima izhod na vrt (atrij). V sobi je samo osnovno pohištvo, ker mi je všeč minimalizem. Soba je v večini prilagojena njej. Zelo rada ima barve (roza, bela, zelena), takšna je tudi oprema. Največjo težavo imam s stropnimi svetili. Kakšna? Luči kot plafoniere ali so lahko viseče luči?
Prosim za nasvet in lep poletni dan! Eva in Nevenka

Osvetlitev otroške sobe
Spalnica je prostor, kjer se umirimo, zato naj svetloba prihaja iz horizontalne smeri. Vaš prostor družuje spalnico in otroško sobo, zato je zanj bolj primerna centralna osvetlitev, nameščena na stropu. Viseče luči niso najboljša izbira, sploh, če strop ni nadstandardne višine. Svetloba naj bo razpršena, da ko pogledamo navzgor (npr. ko ležimo na postelji), ne gledamo direktno v vir svetlobe.

Osvetlitev spalnice
Običajne plafoniere niso preveč estetske. Kadar se v spalnici ali dnevni sobi zaradi specifičnih zahtev odločimo za stropne luči, naj bodo to večje kompozicije mehkejših linij, ki bodo ustvarile prijeten bivalni prostor. Zelo hvaležne so tekstilne luči, kjer pralno prevleko napnemo čez okvir, da zakrije pogled na sijalke. V projektu Sijajni dom so lastniki takšno svetilo izdelali kar sami.

Plafoniera Nelly
Ker se takšnega podviga najbrž ne boste lotili, vam predlagam veliko stropno ali stensko luč Nelly proizvajalca Axo, ki jo v naših projektih pogosto uporabljamo. Na voljo je v treh velikostih, premera 140, 100 ali 60 cm.

Kompozicija plafonier Nelly
Če vam k stilu opreme bolj ustrezajo ravne linije, je Nelly na voljo tudi v kvadratni izvedbi. Tako okrogla kot kvadratna lepše prideta do izraza, če različne velikosti združimo v kompozicijo. Upam, da sem vam pomagala pri izbiri, morda pa sem dala idejo še komu, ki tuhta, kakšna svetila sodijo na strop ali na stene spalnice, otroške sobe ali dnevne sobe!