Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Oprema sobe za dojenčka

14. 03. 2012
Skica sobe z merami
Pozdravljeni,
s partnerjem junija pričakujeva naraščaj in tako sva pristala pred oviro, ki nama otežuje ta lepi čas v najinem življenju. Težavo imava pri opremljanju in barvanju otroške sobe, ki je do sedaj služila kot pisarna, saj sama nimava pravih idej, kako smiselno urediti sobico, ki bi najino pikico spremljala v prvih letih življenja. Soba je mansardna, kar še dodatno otežuje odločitve pri opremljanju. Tudi okno ni standardnih oblik in zato ne veva s čim oz. kako zatemniti prostor ponoči in kako ga zasenčiti podnevi. Kam postaviti omare, a so naj te visoke ali raje nizke? Kam s previjalno mizo in kam s posteljo? Kakšne barve izbrati tako za pohištvo, kot za stene, da vse skupaj ne bo preveč pisano in glede na to, da bo spol otroka znan šele ob rojstvu? Pri izbiri pohištva nimava posebnih želja, saj bova po potrebi dala izdelati pohištvo po meri, samo da bo zadosti prostora za oblačila ter igrače. Previjalna miza pa naj bi imela poleg standardne previjalne površine še dodatni prostor ob strani za ves potreben material, ki mora biti pri roki ob previjanju.
Upam, da nama boste pomagali in hvaležna bi vam bila za vsak nasvet, Darja

Oprema mladinske sobe
Sobo za dojenčka se opremlja za kratek čas, zato je smiselno, da večji kosi pohištva ostanejo v njej tudi potem, ko otrok preraste malo posteljico in gre v šolo. Takrat je poleg normalne velikosti ležišča v prostor potrebno umestiti tudi pisalno mizo. Ker je vaša soba zaradi nerodno postavljenih odprtin in poševnine problematična, sem pozicijo omar izbrala tako, da bodo uporabne tudi kasneje.

Omara z luknjami namesto ročajev
Da bi se izognili dolgočasnim površinam visokih omar, naj bodo njihova vrata naluknjana, saj se poleg zanimivega designa na ta način elegantno izognete tudi ročajem. Fronte naj bodo izdelane iz lakiranega mediapana. Ker gre za veliko površino v prostoru, predlagam, da zanje izberete belo barvo.

Tloris sobe za dojenčka
Ob steno na najnižjem delu sem postavila regal višine 100cm s policami, ki bodo sprva namenjene igračam, ki jih bo otrok lahko tudi sam pospravil, kasneje pa knjigam. Regal bo nadomestil tudi nočno omarico. Otroško posteljico in previjalno mizo sem pozicionirala tako, da bo dostop za vas najlažji; kdorkoli bo previjal otroka, bo imel dovolj stojne višine, da ne bo z glavo trčil v strop.

Previjalna miza
Pod previjalno mizo so predali, namenjeni shranjevanju plenic in oblačil, saj so tam najbolj pri roki. Za vodo in kozmetične pripomočke je zelo uporaben set Lättsam, ki se ga obesi na stranico. Fronte predalov naj bodo naluknjane enako kot na omarah.
Za zatemnitev oken nepravilnih oblik se največkrat uporabljajo plise senčila, ki se potegnejo od spodaj navzgor, obstajajo pa tudi druge možnosti, kot so gubani roloji ali primerno oblikovane zavese.

Oprema sobe za dojenčka
Za barvno kombinacijo pohištva izberite belo in toplo sivo, o kateri smo pisali v članku o pohištvu Bloom Baby. Pri barvnih poudarkih ne morete zgrešiti s pomladno zeleno, v katero pobarvajte steno pri posteljici. Sobo dopolnite z zelenimi dodatki; posteljnino, okroglimi preprogami in lesenim obešalnikom v obliki drevesa, ki ga pritrdite na steno za balkonskimi vrati. Zagotovo bo vaš bodoči družinski član navdušen!