Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Oprema kuhinje in dnevnega prostora v atrijskem stanovanju

18. 06. 2009
Tloris obstoječega stanja
Spoštovani,
preselila se bom v novo sosesko Ob potoku na Lavrici, sedaj pa ne vem, kako bi opremila kuhinjo z dnevnim prostorom, da bi bil najbolj funkcionalen in seveda lep. V kuhinji bo tudi okrogla miza s 6 stoli, katero že imam. Če je možno, bi imela rada pečico višje in ne pod kuhalno ploščo, pa tudi vgradni hladilnik z zamrzovalnikom v visoki omari. Delovni pult naj bi bil 70 cm. V prilogi vam pošiljam tloris z merami, ki sem ga naredila sama in tloris s spletne strani.
Zahvaljujem se vam za odgovor in vas prav lepo pozdravljam, Irena

Nova ureditev dnevno bivalnega prostora
Ob steni, kjer so napeljave, sem nanizala visoki del kuhinje s hladilnikom, pečico na višini in shrambno omaro. Niz visokih omar se nadaljuje v jedilnico, kjer pridobimo dodatne shranjevalne površine, hkrati pa povežemo obe strani v smiselno celoto. Le del omare, ki je pred dimnikom, je bolj plitev, vendar tega ni videti, dokler je ne odpremo. Visok del ob krajši steni bo uravnovesil podolgovat prostor.

Pogled na kuhinjski del
Na desni niz omar se navezuje jedilnica, kjer sem predvidela obstoječo okroglo mizo, čeprav je oblika prostora bolj naklonjena pravokotni. Kuhinja je preprosta, v nizu ob steni sta elementa za korito in pomivalni stroj, kuhalna plošča pa je na polotoku globine 75 cm. Predlagam, da so tudi predali spodaj enake globine. Visečih omaric ni, nad pultom je le osvetljena polica.
Kuhinjo in jedilnico povezuje spuščen strop in pas zelene barve, ki preko stropa prehaja z ene strani na drugo.

Pogled na jedilnico in sedežno garnituro
V dnevnem delu je dovolj prostora za večji kavč s taburejem, ob podaljšku je prehod v atrij. Na nasprotni steni so nizki predalniki, na njih pa televizija. Steno za njo lahko popestrite z dekorativnimi nalepkami. Pomladno zeleno bi lepo dopolnil temnejši parket, ki si ga v velikem in svetlem prostoru lahko privoščite.
Veliko veselja pri opremljanju!