Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Oprema kopalnice

22. 08. 2011
Načrt kopalnice
Pozdravljena Špela & Co.,
na vašo internetno stran smo naleteli slučajno in od takrat vas na daljavo (živimo namreč v Šanghaju, Kitajska) redno spremljamo preko bloga oz. e-novic. Pri opremljanju svojega novega stanovanja smo naleteli na manjšo oviro, namreč želja pri opremi večje kopalnice je veliko, zatakne se pri stilski izvedbi, zato vas prosimo za mnenje.
V kopalnici smo si zamislili tako postavitev, kot na načrtu, instalacije so že vse postavljene, problem, ki nastane je – ali obdržati tuš kad velikosti 90X160, (kad v nivoju tal, predvidena samo steklena stena z leve smeri) in s tem zgubimo kar nekaj prostora spredaj za kako omaro ali zmanjšati tuš na 90×120 in s tem tvegati, da bo več mokrote po tleh :).
Radi bi nekako ločili oz. delno zaprli del s straniščno školjko, (mogoče z nizko omarico pravokotno na tuš?), zraven školjke je prezračevalna naprava ter pod njo sušilni in pralni stroj, kar bi morala skriti v omaro oz. s kakim printom polepšati zaveso od tal do stropa. Ploščice po tleh in steni smo predvideli v temno rjavi barvi z bronastimi lisami, umivalnik Philip Starck na omarici, školjka Philip Starck stoječa, barvo sten in ostale detajle prepuščam vam.
Veseli bomo vsakega vašega nasveta, Polona

Kopalnica z vrha
Če želite tuš, zaprt s stekleno steno vzdolž daljše stranice, obdržite dimenzijo 90×160, krajše steklo bo namreč slabše ščitilo pred škropljenjem, na omarico v nadaljevanju pa zaradi vode raje pozabite, razen, če se odločite za klasičen zaprt tuš.

Pogled na kopalnico
Ker je za prezračevalno napravo in sušilni stroj potrebno zračenje, bi bilo najbolje, da stroje zaprete v omaro z naluknjanim vzorcem. Ker je do okna le 67 cm, bodite pozorni na priključek za pralni stroj, bolje bo, da bo ob strani, da ne bo stroj odmaknjen od stene.

Omara za pralni in sušilni stroj
Da bo podoba kopalnice skladna, z enakim luknjastim panelom globine 67 pregradite tudi WC školjko. S takšnimi vrati smo zaprli pralni in sušilni stroj v projektu stanovanja v Izoli.

Pogled na umivalnik
Pod umivalnikom bo dovolj prostora za omaro s predali, predlagam pa vam še nekaj plitvih vertikalnih omaric za kozmetiko; globina 15cm bo povsem dovolj. S keramiko obložite tla, tuš in steno za WC školjko, ostalo pa obarvajte s pralno barvo v peščenem odtenku.

Tuš s kanaleto
Če še ni prepozno, se namesto tuš kadi v nivoju tal raje odločite za talno keramiko tudi znotraj tuša, odtok pa naj se izvede s kanaleto. V tem primeru bo potreben v tušu minimalen naklon proti kanaleti. S takšnim tušem bo vaša kopalnica še lepša!