Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Oprema dnevne sobe z veliko vrati

16. 05. 2010
Tloris dnevne sobe
Spoštovana Špela,
obračam se na vas s prošnjo za rešitev problema, ki mi ne da spati že kar nekaj tednov. Otroci so se odselili od doma in tako sva ostala z možem sama. Lotila sva se prenove dnevne sobe oz. notranjosti vrstne Marlesove hiše. V maju bomo začeli z deli: zamenjali bomo vsa notranja vrata in pode ter na novo pobarvali stene. Pod bo iz parketa – beljeni hrast, letnice poudarjene z apnom, oljen, vrata prav tako svetli hrast. Pri postavitvi opreme pa je nastal velik problem, saj je naša dnevna soba nefunkcionalna, prehodna s 5 oz. 6 vrati.
Mi lahko, prosim, svetujete katere dele pohištva kupiti in kam jih postaviti. Imamo sicer nekaj želja, ki pa niso obvezne: sedežna garnitura (lahko iz večih delov) naj bi bila primerna tako za počitek, kot za udobno sedenje in gledanje tv ter prijetno druženje s prijatelji ob klepetu, kamina si ne želimo!
Za vašo pomoč se vam najlepše zahvaljujem in vam želim obilo uspehov, tako na osebni kot na poslovni poti! Majda

Nova ureditev dnevne sobe
Preveč vrat v prostoru je res lahko ovira pri opremljanju. Za postavitev udobne sedežne garniture je na voljo le ena stena, televizijo sem postavila ob obstoječi dimnik in tako podolgovat prostor optično nekoliko skrajšala. Namesto vrat in oken do tal vam predlagam veliko drsno panoramsko steno, radiator pa prestavite na steno za sedežno garnituro. Naj bo dovolj nizek, da se ga ne bo videlo izza naslona.

Pogled na TV element
TV stoji na nizkem predalniku, dimnik pa sem zakrila z visoko knjižno omaro. Tipsko pohištvo tukaj ne pride v poštev, obrniti se bo potrebno na mizarja, ki vam bo predalnik in police izdelal po meri. Zadaj televizijo zakriva stekleno korito z bambusi. Steno poleg vrat v kuhinjo popestrite s sliko. Prehod v kuhinjo in jedilnico ostaja odprt, le vrata v delovno sobo so nekoliko ločena od dnevnega dela.

Pogled na sedežno garnituro
Steno pobarvajte v naravno zeleno, da se bo barvno povezala z bambusi, zelene so lahko tudi police nasproti okna. Kavč naj bo uporaben; idealen bo model Lotus, ki smo ga predstavili v članku o večnamenskem pohištvu; na njem boste lahko tako poležavali po kosilu kot sprejemali obiske. Sestavljen naj bo tako, da proti panoramski steni ne bo rokonaslona, ki bi zapiral pogled. Še tepih v kontrastni barvi in prenova bo popolna!