Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Nov Dom za določen čas

26. 08. 2014
Dom za določen čas
Pozdravljena ekipa Prostorama!
Prodali smo stanovanje na Lavrici, katerega ste nam tako lepo uredile in opremile. Šel je v dobre roke, oblikovalki, ki ceni vaše delo, midva pa sva v našla (zopet) začasen dom, ki pa ni najin, ampak ga imava v najemu. Gre za 3 sobno stanovanje v Mostecu z 90m2. Hčerkama (4 in 6 let) sva odstopila sobi, midva pa bi si rada spalni prostor uredila v dnevnem prostoru. Ker sva za potrebe stanovanja na Lavrici kupila novo raztegljivo zofo Mark, bi jo rada uporabila tudi v tem stanovanju. Z nama so šli tudi miza s stoli in vse luči. Glede na to, da imava stanovanje v najemu, sva glede opreme malo omejena. Kuhinja je opremljena, prav tako kopalnica. Več maneverskega prostora imava v sobah in dnevnem prostoru (zaenkrat so prazne). Za lažjo predstavo lahko pošljeva tudi fotografije. V stanovanju bomo dalj časa, v tem času pa bi se radi tu počutili tako kot bi bil to naš dom.
Lepo bi vas prosila, da nama s svojimi odličnimi idejami in rešitvami svetujete glede postavitve opreme, predvsem v dnevnem prostoru, kjer bi z možem rada imela delovni kotiček, prostor za televizijo, prostor za knjige, dokumente ipd. in nekam bi rada postavila še raztegljivo zofo Mark (Žakelj). V nakup kvalitetnejše pohištvene opreme ne bi šla, razmišljala sva o Ikei. Tudi glede barv sva povsem izgubljena. Kuhinja nama s svojimi barvami prav nič ne ustreza in naju skrbi, da se ne bo lepo umestila v najino preostalo opremo (predvsem z mizo in stoli). Iz stanovanja na Lavrici sva navajena velikih shranjevalnih površin – tega tukaj zaenkrat ne vidiva. Če se vam utrne kakšna zamisel, bova zelo vesela.
Presrečna bi bila, če bi nam lahko pomagale, ker resnično ne veva, kako bi dosegla optimalno postavitev opreme ob omejitvah, ki jih imava kot najemojemalca.
Uspešne dni vam želiva, Mojca in Miki

Obstoječe stanovanje
Razumem vajino željo, da bi najeto stanovanje uredila prav tako prijetno, kot je bil Dom za določen čas. Strinjam se tudi, da kuhinja barvno ni najbolj posrečena, tudi razporeditev dnevne sobe bi lahko bila boljša, vendar v inštalacije žal ne moremo posegati. Po pregledovanju fotografij sem opazila, da kuhinje na srečo iz dnevnega prostora ni videti, v nasprotnem primeru bi bilo res preveč barv na kupu. Marelična kuhinja in vijolični stoli bodo skupaj dobro funkcionirali, v dnevni sobi pa bo rumeno zelen kavč potrebno povezati z jedilnico, zato sem del stene za TVjem izbrala enak vijoličen odtenek, kot smo ga določili na Lavrici.

Preureditev najemniškega stanovanja
Levo steno v dnevni sobi zapirajo bele Pax omare, ki so lahko delno namenjene oblačilom, delno pa knjigam. Proti oknu (pod klimo) se kompozicija nadaljuje s pisalno mizo. Na zgornji steni je TV, pod njim nizek element. Težava z opremo, ki jo bosta prinesla s sabo, je ta, da je namenjena veliko manjšemu prostoru in se bo v tako velikem stanovanju nekoliko izgubila. Kot začasno rešitev dokupita dve sedežni vreči v sivi ali srebrni barvi, da se povežeta s sivimi blazinami na zofi, ki stoji pred oknom. Prostor napolnita s setom klubskih mizic, dve vama lahko služita tudi kot nočni omarici.

Barva za table
Ker se pogled iz dnevne sobe odpira na prazno steno v jedilnici, jo obarvajta s sivo barvo za table (seveda samo del stene, kjer ni radiatorja). Tako jedilnico popestrita in jo barvno povežeta s sivimi elementi v dnevni sobi. Hčerki jo bosta lahko okrasili s svojimi umetninami, vidva pa jo uporabljala za sporočila in nakupovalne sezname. Se vidimo ob naslednji selitvi!