Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Notranja oprema prvega “samo najinega” prostora

23. 01. 2012
Mere prostora
Pozdravljeni,
že dolgo je Prostorama med zaznamki v mojem brskalniku, končno pa je prišel čas, da tudi sama prosim za pomoč. S fantom bi rada predelala prostor v spodnjem nadstropju naše hiše v svojo prvo kuhinjo. Prostor je precej majhen, vendar pa, če sva glede kuhinje skromna, ostane še nekaj prostora za mini dnevno sobo ali jedilnico, oboje najbrž ne bi šlo. Nekako se bolj nagibava k dnevni sobi, ker bo bolj izkoriščena, in k manjšemu šanku pri kuhinji, da ne bi bilo treba nositi krožnikov na kavč. Oba sva nova v opremljanju in si ne predstavljava, kako uporabiti prostor, da ne bi bil videti natlačen. Ker bo to prvi in še nekaj časa edini prostor, ki ga imava na voljo, da bo samo najin, bi ga rada res izkoristila.
Pošiljam tloris, stene še niso izolirane, kar znese 5cm na vsako steno. Višina stropa je 238cm, vendar ga bo treba še obložiti, prav tako tla, tako, da bo visok 225-230cm. Od grobih tal do okenskih polic je 90cm. Na vzhodni steni so priključki za kuhinjo.
Ker je drugače težko priti do nasveta arhitekta, vaše rešitve pa so napredne in prikupne, upava, da bova nekako prišla v izbor :) V vsakem primeru najlepša hvala za trud!
Lep pozdrav, Saša in Aleš

Varianta 1, pogled z vrha
Prostor je res majhen in ne prenese kuhinjske postavitve s šankom, saj bi ta prostor predelil in navidezno zmanjšal. Kljub temu mi je uspelo vanj postaviti funkcionalni kuhinjski niz, mizo 80x80cm in dvometrski kavč. Če obdržimo priključke za kuhinjo na obstoječi steni, bo morala biti višina pulta nižja, kot so sodobni standardi, da ne bo kuhinja segala čez okno. Vrata sem zožala na 90cm, kar je še vedno dovolj.

Varianta 1, pogled na kuhinjo
Zaradi funkcionalnosti se je vedno najbolje izogniti kotnim elementom v kuhinji, žal pa drugače, kot da postavita kuhinjo v L, ne gre. Zaradi nape sem ob steno s priključki postavila kuhališče, pod oknom je pomivalni stroj, v nadaljevanju pa kuhinjsko korito. Niz zaključuje prostostoječ hladilnik.

Varianta 2, pogled z vrha
Zaradi karakteristik prostora bi bilo bolje, če bi vam priključke uspelo prestaviti na nasprotno steno. Elektrika ne bo problem, pa tudi odtok za kuhinjsko korito je običajno možno prestaviti brez težav. Tako bi podolgovat prostor navidezno uravnotežili, kuhinja bi bila bolj urejena, pa še težav z nižjim pultom ne bi imeli.

Varianta 2, pogled na kuhinjo
Kuhinjska postavitev je podobna kot prej, le da sem izbrala prostostoječo napo na obarvani steni, niz visečih omaric pa sem združila z “dnevnim regalom” v zanimivo kompozicijo, na kateri stoji televizija. Tudi sedenje za mizo pod oknom je prijetnejše. Držim pesti, da “zmaga” ta postavitev pohištva!