Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Notranja oprema ozke in dolge kuhinje

27. 10. 2007
Mere kuhinje
Pozdravljeni,
Vaša rubrika mi je zelo všeč. Rada pregledujem, kako ste ljudem svetovali, kako naj funkcionalno opremijo stanovanja. Tudi jaz imam en problem, in sicer kuhinjo, ki bi jo rada renovirala in opremila moderno. V njej bi želela vse gospodinjske aparate in pa seveda še jedilni del. Kaj mi predlagate, glede na to, da je problem tako dolžina in širina? Svetujte mi še glede barv tako opreme kot sten.
Vrata so bukev. Tla jedilni del bukev, kuhinjski del keramika. Rada imam oranžne in terakota odtenke. Upam, da mojo prošnjo uslišite in mi tako pomagate iz zagate pri postavitvi kuhinje.
Vaša bralka Natalija

Načrt kuhinje
Prostor je zares zelo ozek in dolg. Idealna rešitev, s katero bi prostor optično skrajšali, bi bile visoke omare z vgradnimi aparati na krajši steni. Ker pa je v kotu do okna le 36 cm, za omare ni dovolj globine. Najbolje bo, da pobarvate obe krajši steni v opečno barvo.

Oprema kuhinje
Nizek del kuhinje je v obliki črke L, pomivalno korito je na krajši steni, kjer je tudi odtok. Nad njim so viseče omarice v ravni liniji. Za kuhinjo predlagam peščeno barvo, ki se bo lepo ujemala z opečnimi stenami in barvo bukve. Kuhalna plošča je med obema oknoma, visečih omaric tu ni, da ne bi še bolj zožale prostora. Napa naj bo dekorativna, lahko je ravna, da je na njej prostor za odlaganje začimb.

Oprema kuhinje
Aparati so vgrajeni v polvisoke omare v nizu nasproti kuhalne plošče. Hladilnik je vgradni, pečica je v višini oči, pod njo pa zamrzovalnik. Tretji element je shrambna omara z izvlečnimi mrežami. Visoke omare tu zaradi ozkega prostora niso primerne. Steno v širini omar pobarvajte, da bo videti krajša.
Miza je lahko v peščeni barvi ali steklena. Na bele stene v jedilnem delu obesite še kakšno sliko, pa bo vaša kuhinja prav prijetna.