Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Nefunkcionalno dvosobno stanovanje

15. 10. 2010
Obstoječ tloris stanovanja
Pozdravljena, Špela.
Nate sem naletela preko znanke, ki si ji pomagala pri opremi stanovanja. Ko sem ji pokazala tloris bodočega stanovanja in obupana ugotavljala, kako bi ga opremila, mi je rekla, naj se obrnem nate, saj boš zagotovo imela dober predlog. In to sem tudi storila :) Manjše stanovanje sem kupila preko stanovanjskega sklada. V kratkem bo zgrajeno, zato se mi zdi pametno začeti razmišljati o opremi.
Sem samska mati z 15 letnim sinom. Njegova bo tudi edina spalnica v stanovanju. Najprej vstopimo v vetrolov, ki je nekako že določen: omare ob levi strani po celotni steni. Tukaj mislim, da druge rešitve ni in da je obstoječa v redu. Kopalnica je opremljena s strani graditelja. V bivalnem prostoru mi postavitev, kakršno predlaga arhitekt, nikakor ni všeč. Zofa je preblizu kuhinjskega pulta, le-ta je premajhen, z zofe se ne da normalno gledati televizije in podobno. Mislim, da je kriv zelo nefunkcionalen tloris; preveč vrat in oken. Pa tudi preveč velik ni bivalni prostor, saj meri zgolj okoli 20 m2. Problem bo morda pri kuhinji, ki mora ostati tam, kjer je, zaradi inštalacij. Izvajalca sem prosila, če lahko zasteklim balkon (ki je pokrit), vendar le-ta tega ne dovoljuje. Prosila bi tudi za predlog pri postavitvi pohištva v sobi,  ki bo namenjena sinu.
Prosim te torej, če mi pomagaš pri postavitvi  pohištva v stanovanjcu. Pa ne pozabi na to, da mora biti zofa v dnevni sobi izvlečna, da bom tudi jaz imela kje spati in da bom morala imeti tudi jaz nekje prostor za garderobo :)
Hvala in lep pozdrav, Senka

Predlog nove postavitve, varianta 1
Glede na to, da mere stanovanja niso kotirane, sem tloris lahko narisala le približno.
Predvidena pozicija kuhinje je popolnoma neprimerna, zato jo bo nujno premakniti. Zagotovo je izvedljiva varianta, da ostane na isti steni, le da je pomaknjena v levo. Inštalacije v tem primeru ne bodo problem – elektriko je možno speljati praktično povsod, napo se spelje v zračnik tako, da se cev skrije v omaro, vodo pa se lahko v skrajni sili prestavi tudi nadometno, saj sem predvidela nekoliko globlji pult. Nad pultom so viseče omarice, tudi napa naj bo vgradna.
Da se izognemo občutku, da kavč stoji v kuhinji, se niz nadaljuje s skritim vgradnim hladilnikom in garderobnima omarama z enakimi frontami. Na nasprotni steni so nizki elementi za TV, miza pa stoji v kuhinji in se lahko uporablja kot dodatna delovna površina. Vrata v dnevno sobo v kabinet sem premaknila in pridobila več prostora okoli mize in možnost za daljši element pod TVjem. Če to ne bo šlo, lahko vrata ostanejo tam, kjer so predvidena v prvotnem načrtu.

Predlog nove postavitve, varianta 2
Druga varianta predvideva prestavitev kuhinje na levo steno in pregraditev prostora, kar bi bilo verjetno bolj praktično glede na to, da je dnevni prostor namenjen tudi spanju. Omara je v tem primeru večja, z drsnimi vrati. Miza je manjša, zato predlagam raztegljivo.
V sinovi sobi nova postavitev predvideva vgradno omaro na krajši steni, del je namenjen za oblačila, del pa za knjige, šolske potrebščine, tiskalnik itd. Če bo vse to zaprto, bo soba videti bolj pospravljena in zato večja. Velika pisalna miza stoji pod oknom.
Tudi v tej varianti bi predlagala premik vrat.
Predlagam vama lahkoten raztegljiv kavč dolžine 230 cm, primeren bi bil model Carmen proizvajalca Softline, ki bi ga dopolnila s tabureji – mizicami Drums. Barve naj bodo svetle, da ne bi prostora še dodatno optično pomanjšale.