Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Naravni ambient v spalnici

24. 11. 2013
Skica spalnice
Pozdravljeni,
z velikim navdušenjem spremljava vaše nasvete in rešitve, ki jih vsak mesec objavljate, zato sva se odločila, da poizkusiva, če bo mogoče najino vprašanje izbrano.
Najino spalnico bi želela urediti kot nekakšen naravni ambient. Do sedaj sva se odločila zgolj to, da bo na tleh položen masivni macesnov talni pod, ostalo pa je še odprto vprašanje. Želela bi, da je v spalnici postelja, velikosti 160×200 cm, vgradna omara v dolžini 300 cm, pa mogoče “ležalnik” za branje in obešalnik, kaj več opreme ne bi želela. Nekako sva tudi razmišljala, da bi eno steno oziroma del stene “oblekla” v fototapeto z motivom gozda, da bi ustvarila “povezavo” z masivnim talnim podom. Najina želja je ustvariti “oazo sredi narave oziroma bolje, sredi gozda”. Glede na to, da nama nekako ne uspe udejaniti najine ideje, bova zelo vesela rešitve.
Že vnaprej se vam zahvaljujeva za morebitne ideje! Janja in Jani

Spalnica sredi gozda, varianta 1
Prostor je sicer velik, vendar zaradi pozicije oken in vrat ni idealen za postavitev spalnice. Logično bi bilo, da bi vgradno omaro postavila ob spodnjo steno, vendar bi potem posteljo lahko umestila edinole “na prepih” med vhod in balkonska vrata, kar pa za ležišče ni ustrezno. Zato sem za prvo skico izbrala postavitev, ki sta jo verjetno tudi vidva že imela v mislih.

Fototapeta gozda v spalnici
Omara naj bo v tem primeru nevtralna, da deluje kot stena. Nasproti postelje je velika prazna stena, na kateri bo fototapeta lepo prišla do izraza. Svetujem vama, da fotografirata sama ali pa jo naročita pri fotografu, ker je večina fotografij, ki se prodajajo na netu, preveč obdelanih in pogosto delujejo umetno. Gozd naj ne bo popoln, pazita pa tudi na perspektivo, da bo tapeta res dala pravi pečat prostoru.

Masivna lesena postelja z vzglavjem iz debelc
Macesnova tla bo lepo dopolnila postelja iz enakega lesa s pripadajočima nočnima omaricama. Naj bo preprosta, podobna, kot v našem projektu D.O.M.A. Če bi se rada še malo poigrala, lahko izdelata podobno vzglavje iz narezanih debelc.

Spalnica sredi gozda, varianta 2
V primeru, da bi oblačila radi umaknila iz spalnice, si lahko ob levi steni omislita garderobno sobo. Omara je v tem primeru lahko enako dolga, kot v prejšnji postavitvi, ali pa jo povečata v obliki črke L. Tukaj pridobita tudi prostor za ogledalo in stojala za že nošena oblačila, obešalnike… spalnica bo tako vedno pospravljena. Postelja je zasukana, hrbtišče omare pa je hkrati njeno vzglavje. Vhod v garderobni del lahko zastreta s preprosto zaveso.