Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Načrtovanje opreme študentske sobe v živahnih barvah

12. 03. 2007
Obstoječi tloris mansarde
Pozdravljeni,

ukvarjam se s tem, kako bo opremljena moja študentska soba in sem na netu našla Vašo stran, ki mi je zelo všeč. Zelo so mi všeč razporeditve in živahnost barv.

Starši so se odločili za montažno hišo. Marca bo hiša postavljena, tako, da se moram zelo hitro odločiti kaj in kako. Svojo sobo si želim opremiti barvito, pa tudi funkcionalno (primerno za študij, spanje in obiske) in ne vem, kako bi to čimbolje izpeljala. Okno je do tal – vendar je spodaj fiksno, zgoraj pa se odpira. Radiatorjev ni, hiša ima toplozračno ogrevanje. Rada bi imela mali dvosed (za obiske) in mogoče pregrado za spalni del…

Pošiljam Vam načrt in si močno želim, da bi mi odgovorili.

Lep pozdrav, Maja


Postelja Yang, Lago
Soba je precej velika, da pa bi spalni del pregradili, je vseeno premajhna. Namesto tega vam predlagam posteljo, kot je na sliki, ki je lahko namenjena spanju, gledanju televizije ali filmov in obiskom. Blazine se premikajo in jih postavite tja, kjer jih potrebujete. Uporabili smo jo v projektu opreme sobe za študentko.

Tloris ureditve študenske sobe
Mansarda in veliko okno ne dopuščata dosti variant za razporeditev opreme. Steno na desni sem izkoristila za zaprte omare, v njih je dovolj prostora za oblačila in knjige. Pod poševnino je postelja, ležišče naj bo široko 140 cm, da lahko na njem udobno spita tudi dva. Ob posteljo sem postavila dve kocki, polnjeni s trdo peno, ki sta lahko nočni omarici, mizici, ali pa dodatna sedeža za obiske. Pisalna miza stoji ob steni poleg okna, da je primerno osvetljena z naravno svetlobo. Nad mizo so knjižne police. S postelje lahko gledate tudi kak film na računalniku, če bo stal na mizi.

Uskladitev barv v opremi interierja

Ker so vam všeč živahne barvne, sem izbrala kombinacijo zelene in vijolične. Vijolično sem obarvala dve steni, dodatki pa naj bodo zeleni. Omare so bele, ker jih ne želimo poudariti. Izberite živahno posteljno pregrinjalo, tudi kocke – mizice se dobijo v veselih vzorcih. Vse te barve bi se lepo ujele s svetlim parketom.

Prepričana sem, da vam bo študij v takšni sobi v veselje!