Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Načrtovanje kuhinje v bodoči hiši

26. 05. 2008
Načrt hiše
Lep pozdrav,
z ženo nam nikakor ne uspe urediti najine kuhinje. Mogoče so pa najine želje prezahtevne za prostor, ki ga imava na razpolago. Prilagava načrt celotne hiše za orientacijo kje se nahaja kuhinja. Najprej sva si želela shrambo poleg kuhinje, pa sva nekako ugotovila, da bo kuhinja v tem primeru nesorazmerno premajhna v primerjavi z drugimi prostori. Nato sva to željo s težkim srcem opustila in sedaj imava načrt kuhinje, ki predvideva ogromen prostor za kuhinjo, samo ne moreva in ne moreva narediti kuhinje funkcionalne, čeprav je zelo velika.
Najine želje so: shrambna omara, hladilnik + zmrzovalnik, pečica na višini, pomivalni stroj, šank ali neka pregrada, ki loči kuhinjo od jedilnice (nakazano v načrtu), vrata za izhod na vrt. Vrata in okno lahko poljubno prestavljate, ker je hiša še v izdelavi PGDja.
LP, Borut

Načrt kuhinje in jedilnice
Kuhinjo sem zasnovala sodobno, z nizom visokih omar ob steni in velikim polotokom globine 96 cm v sredini prostora. Prehoda med obema nizoma je 90 cm, če bi želeli širšega, lahko nekoliko prestavite steno proti kopalnici, kot je že bilo v rešitvi s shrambo. Pozicijo oken bo določala fasada, v tej postavitvi imate možnost dolgega horizontalnega okna z višjim parapetnim zidom. Praktično bi bilo, da za izhod na vrt izberete drsna vrata.
Tudi med predsobo in jedilnico predlagam široka steklena drsna vrata. Jedilno mizo za 8 oseb sem podaljšala tako, da so stoli lahko nanizani ob daljših stranicah.

Shrambna omara
V nizu visokih omar so vgradni aparati; hladilnik in pečica. Poleg klasične shrambe širine 60 cm z izvlečnimi košarami vam priporočam tudi praktičen element širine 120 cm z vtičnicami za male gospodinjske aparate, ki stojijo na izvlečnem pultu. Tako je kuhinja vedno pospravljena. Na policah je dovolj prostora za krožnike in kozarce.
Na polotoku sta pomivalno korito in kuhalna ploča, med njima je dovolj delovne površine. Na zadnjem delu so omare globine 35 cm, na delu za kuhališčem pa barski stoli.
V načrt kuhinje sem vključila vse elemente, ki ste jih želeli in upoštevala vsa pravila funkcionalnosti.