Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Načrt za mini hišo dimenzij 9x5m

18. 06. 2010
Skica hiše
Špela pomagaj!!
Sem obalan, ki je nedavno kupil staro podrtijo. Hiša je v obupnem stanju, tako da adaptacija ne pride v poštev, ampak bom moral na obstoječih gabaritih zgraditi novo. Tloris hiše je 9 x 5 metrov, s tem da se ena dolga in ena kratka stranica držita sosednjih hiš. V spodnjem prostoru, ki naj bi bil brez pregradnih sten, bi si uredil dnevni prostor in kuhinjo z mimimalističnim WC-jem, spalni prostori in kopalnica pa bi bili v zgornjem nadstropju (ta del mi ni toliko pomemben). Kuhinja mora imeti otok, saj sem pri kolegih ugotovil, da se ljudje najraje zadržujejo okoli nečesa, kar je podobno šanku. Dolga stena brez oken je obrnjena na vzhod, kratka z morebitnim oknom pa na jug. Na dolgi zahodni stranici, bi si omislil nadstrešek, pod katerega bi rad spravil tako kotno vrtno garnituro, kot jedilno mizo. Vse skupaj bi rad moderno opremil, za kar pa žal nimam ne okusa ne idej, kar je tudi razlog, da sem se obrnil nate. Pošiljam ti nekaj slik, kako sem si sam to zamislil, vendar moram priznati, da me nobena varianta ne prepriča. Če bi mi dala kak konkreten pameten predlog, bi ti bil neskončno hvaležen.
Boris

Načrt pritličja
Hiša je resnično majhna, saj je kvadratura notranjega dela, ko odštejemo obodne nosilne stene, le 35m2. Vhodni del z garderobo, WCjem in stopniščem je zmanjšan na minimum. Levo za vhodnimi vrati je garderobna omara z drsnimi vrati, ki se skrijejo v steno in se ujemajo z vhodnimi vrati v dnevni del. Če izvedba vetrolova ne bo mogoča, so ta vrata nujno potrebna. Prostor pod stopnicami je izkoriščen in zapolnjen z omarami, v zadnjem delu, kjer je dovolj višine, pa je pozicioniran mini WC z umivalnikom. Stopnice so široke 70cm in dolge 400cm, kar še omogoča normalno hojo, saj bodo zagotovo veliko v uporabi.

Pogled proti kuhinji
Osrednji dnevno bivalni prostor meri 28,5m2. V kuhinji sta dve visoki omari s hladilnikom in pečico ter dva niza nizkih elementov; pod dolgo horizontalno zasteklitvijo (lahko je fiksna) je pult s koritom in pomivalnim strojem, nad njo so viseče omarice. Na otoku je kuhališče.

Pogled proti jedilnici in dnevni sobi
V nadaljevanju je jedilnica z mizo 140x80cm, ki je lahko raztegljiva. Ob krajši zaprti steni je udobna sedežna garnitura, ob njej pa dve stenski omarici.

Pogled na panoramsko steno
Televizija je obešena na steni, ki meji na WC, pod njo pa je prostor za nizko omarico. Na vzhodni fasadi je večja panoramska stena, najbolje bo, da so vrata drsna in se lahko poleti odprejo in povežejo notranji prostor s teraso. Takšna mini hiša bo funkcionalna in udobna za bivanje.