Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Moderna ureditev prvega stanovanja

18. 11. 2010
Tloris obstoječega stanovanja
Pozdravljena Špela,
potrebujem tvojo pomoč!! Kajti če kdo, potem boš ti znala rešiti moj problem. S fantom sva kupila prvo stanovanje, ki pa bi ga bilo potrebno malce preurediti in “našminkati”, da postane sanjsko. Sama nikakor nimava pravih idej, kako ga preurediti v moderno, mladostno gnezdece za bodočo mlado družino. Zato si najino upanje ti, ki obvladaš in prepričana sem, da  boš znala najti pravo rešitev. Želiva si žive barve, moderno opremo v minimalističnem slogu, ravne linije. Stanovanje ni prav veliko, vendar sem prepričana, da boš ti iz njega znala narediti prijeten domek. Kuhinja in dnevna soba sta ločeni, midva pa si želiva večji dnevni prostor brez nepotrebnih sten in vrat. Bi bil kje prostor tudi za delovni kotiček z računalniški mizo? Kabinet oz. otroška sobica je zelo majhna. Bi se jo morda dalo povečati na račun wc-ja? V tem primeru bi bilo potrebno prestaviti wc v kopalnico, ki pa ni prav velika. Mogoče bi pralni stroj umaknili na hodnik, da pa bi vseeno ostalo dovolj garderobnega prostora? Kot vidiš, sva v dilemi, kako in kaj in bi bila noro vesela, če bi našla rešitev za naju in nama pomagala pri urejanu in opremljanju najinega sanjskega gnezdeca.
Najlepša hvala vnaprej in lep pozdrav, Rebeka

Tloris prenove
Vse stene v stanovanju, z izjemo inštalacijskega bloka v kopalnici, so predelne, zato tloris dopušča dovolj svobode za preureditev. Obstoječe stene, ki sem jih obdržala, so šrafirane s poševnimi črtami, nove pa so svetlo sive. Wc sem prestavila v kopalnico, običajno je to izvedljivo, več pa vama bo povedal vodovodar, ko si bo situacijo ogledal. Če ne bi šlo drugače, bi lahko tudi dvignila tlak v kopalnici. V kopalnici je na zadnji steni predvideno 15 cm obzidave za razpeljavo vodovodnih priključkov in vgradnjo podometnega kotlička.
Kopalnico sem nekoliko povečala na račun hodnika in v otroški sobi pridobila nišo, dolgo dva metra, v katero sem umestila posteljo. Premaknila sem tudi steno, ki loči spalnico od vhodnega dela, zato, da je omara na hodniku globoka 80 cm, kar bo dovolj za pralni stroj. Namesto okna in balkonskih vrat bi lahko v širini obstoječe odprtine vgradila drsno panoramsko steno.

Predlog prenove, tridimenzionalni prikaz
Kuhinja je v nizu ob steni, hladilnik in pečica sta v vgradnih elementih v niši poleg dimnika. Niz je zaključen s steklenim koritom z vejami, ki ga ločuje od pisalne mize. Dnevni in kuhinjski del pregrajuje enako, le daljše korito, pred njim pa stoji nizka omarica za televizijo. Celoto zaokrožijo udoben kavč in dve mizici – tabureta.
Desno od vhoda je velika vgradna omara s pralnim strojem, prav takšna, le manj globoka omara je v spalnici. V kopalnici je dovolj prostora za wc, kad, umivalnik in omarice za kozmetiko. V otroški sobi je najnujnejše; postelja, omara in pisalna miza.

Predlog prenove, tridimenzionalni prikaz
Ker stanovanje ni veliko, naj bodo večje površine obarvane v živahno, ne pretemno barvo; na mojem predlogu sem izbrala oranžno. Manjši elementi, kot so kavč, kuhinjski stoli in nalepke na vgradni omari so v temno vijolični, namesto nje pa bi lahko izbrala tudi kakšen drug odtenek, na primer petrolejsko modro. Upam, da sem s svojim predlogom rešila vajine dileme!