Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Moderna ureditev mladinske sobe

17. 07. 2009
Tloris obstoječega stanja
Arhitektka Špela, lepo pozdravljena!
Sem trinajstletna Zala in si že dolgo želim narediti iz svoje »otročje sobe«, ki so mi jo pred leti uredili starši, moderno mladinsko sobo, v kateri se bom počutila dobro in mi bo všeč. V sobi preživim veliko časa, saj imam veliko šolskih obveznosti, vadim flavto, gledam TV, klepetam s prijateljicami, berem… Rada imam živahne barve, moderne vzorce in opremo. V sobi bi rada imela malo večjo posteljo (1,2 m), večjo pisalno mizo, kjer bo prostor tudi za računalnik, omare za shranjevanje in kotiček, mogoče enosed ali dvosed, iz katerega bi gledala televizijo. Soba ima talno ogrevanje in nima radiatorja. Je malo zahtevnejša za opremljanje, ker je na desni strani sobe, če gledam skozi okna, velika žlota, obita z gips ploščami, ki se začne zelo nizko, samo 35 cm od tal in se nato proti stropu zelo poveča. Če se da poiskati rešitev s sedanjim pohištvom, bi bilo sicer ceneje, ampak ne vztrajam na tem. Ker bom za prenovo nekaj prispevala sama in nekaj starši, ne bi želela zelo dragih posegov, starši pa so proti prenovi, kjer bi bili potrebna večja zidarska dela.  
Upam, da mi lahko kako pomagate in lep pozdrav.
Zala

Tloris preureditve
Sobo se da zanimivo preurediti brez večjih gradbenih posegov, žal pa z obstoječim pohištvom ne bo šlo. Ob krajšo steno sem postavila veliko vgradno omaro z drsnimi vrati, v kateri bo dovolj prostora tako za garderobo, kot za knjige in vse mogoče stvari, za katere ne veš, kam bi jih pospravila. V mladostnem duhu sem vrata oblepila z vinilnimi nalepkami Kitsch Nitsch.

Pogled na omaro in posteljo
Posteljo sem premaknila nekoliko pod poševnino, ležišče dimenzije 120×200 cm je postavljeno na dolg podest, ki sega vse do stene, tako, da se postelja nadaljuje v polico, kjer lahko na blazini tudi kdo posedi. Za dvosed ni bilo prostora, zato predlagam, da si posteljo s širokimi nasloni iz pene, oblečenimi v tapetniško blago, spremeniš v udoben kavč.

Pogled na pisalno mizo
Ob drugi steni je na mestu sedanje pisalne mizice večja delovna miza, ki s polkrožnim zaključkom sega v prostor. Tako lahko k mizi tudi z druge strani kdo prisede, če je potrebno. Nad mizo je dolga knjižna polica, levo od mize pa krajša polica, na kateri stoji televizija. Police so z utopnimi vijaki pritjene na steno.

Moderno urejena mladinska soba
Za pohištvo sem izbrala nevtralne barve; belo, sivo in črno. Poleg nalepk na omari bi sobo popestrila s steno v ciklamni, v takšno barvo lahko obarvaš tudi notranjost garderobne omare. Strop in ostale stene naj bodo v beli. Manjkajo še kakšne črno bele fotografije kot tvoj osebni pečat prostoru in malo kraljestvo bo popolno!