Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Maksimalno izkoriščen prostor v spalnici

21. 05. 2007
Spalnica, obstoječ tloris
Pozdravljeni,
s fantom se seliva v novo dvosobno stanovanje, ki ima moderno razporeditev prostorov. Kuhinja in dnevna soba sta v enem prostoru, v drugem pa je spalnica, s katero imava problem. Za omaro je namreč predvideno 180 cm prostora, kar je premalo, saj je to edina omara v stanovanju (razen omaric za čevlje na hodniku). Mislila sva, da bi dala še nekaj omaric nasproti postelje, pa se bojiva, da bo premalo prehoda. Zelo bi vam bila hvaležna, če bi izbrali najin primer in nama svetovali.
Tadeja in Gorazd

Spalnica, nov tloris
V vajinem projektu gre za pogosto težavo v novih stanovanjih, saj je veliko spalnic podobnih vajini. Če bi bile omare ob krajši steni, jih je res odločno premalo. Najbolj praktična rešitev so omare z drsnimi vrati ob najdaljši steni. Postelja širine 160 cm je v tem primeru z eno stranico prislonjena ob steno, dostop do ležišča ob steni pa je z vznožja. Če vama orientacija vzglavja v smeri proti vratom ne ustreza, lahko posteljo tudi obrneta in bo proti vratom obrnjeno vznožje.

Postelja
Takšna postelja stoji sredi prostora in ne omogoča običajnega »zavetja«, ki si ga v postelji želimo. Občutek varnosti bomo pridobili z debelejšim vzglavjem, na katerega se lahko udobno naslonite. Vanj lahko vdelate poličke, ki nadomestijo nočne omarice. Na sliki je postelja, ki smo jo načrtovali za podobno zasnovan prostor. Ker je ležišče tukaj široko140 cm, je na desni ostalo še nekaj prostora za police. Z leve strani so izvlečne police, zgoraj pa se vzglavje odpre v prostor za posteljnino. Uporabnika sta z rešitvijo zelo zadovoljna.