Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Ločena spalnica v garsonjeri

22. 07. 2008
Tloris obstoječega stanja
Pozdravljeni!
Občudujem vaše ideje, zato se v upanju, da bo moj problem za vas izziv, obračam na vas. Gre za moj novi dom, garsonjero. Želim jo opremiti funkcionalno, moderno in ne preveč natrpano.
Spalni del želim ločiti od dnevnega prostora in kuhinje (pregrada z omarami ali stena). Ne vem, kam bi postavila TV, kavč (kako velik), omare za oblačila, likalno desko in sesalec in kakšne naj bi bile omare. Želim imeti tudi delovno mizico. V kuhinji želim imeti več delovne površine (mogoče polotok, kateremu se priključi miza s štirimi stoli). Kaj mi svetujete glede nape in hladilnika (vgradnja ali samostoječe)? Prosim vas tudi za nasvet glede barv. Zelo so mi všeč pobarvane stene. Mogoče bi imela v kuhinji bele omarice. Steno bi pobarvala v rdeči ali zeleni barvi (pralna barva), prehod bi se končal z nekaj črtami. Ali je to primerno za majhen prostor? Kakšne barve naj bi bilo pohištvo v spalnem, dnevnem prostoru in predsobi?
V prilogi vam pošiljam tloris.
V upanju na pomoč se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam, Metka

Tloris garsonjere
Imate veliko želja za tako majhno kvadraturo, zato je bila naloga, kako jih uresničiti, pa vseeno ustvariti zračen prostor, resnično zahtevna. Predsobo sem do zadnjega kotička izkoristila za omare; za vrati je omara globine 35 cm za čevlje, čistila, pa tudi za likalno desko bo prostor. Levo od vrat je globoka omara za plašče in jakne.
V bivalnem delu sem posteljo dimenzije 140 x 200 ogradila s steno iz gipsa, tako, da je iz dnevnega prostora ni videti. Postelja je z vzglavjem umaknjena od okna, da ne bo prepiha, hkrati pa bo do nje prišla dnevna svetloba in svež zrak. Poleg postelje je pisalna miza.
Polotok žal nikakor ne pride v poštev, da bi pridobila delovno površino, sem vgradni hladilnik in shrambno omaro s pečico prestavila za vrata. Priporočam vam, da jih zamenjate s takšnimi, ki se odpirajo v predsobo, saj bo tako bolj praktično. Niz se nadaljuje v dodatne garderobne omare. Kuhinja naj ne bo preveč »kuhinjska«, zato sem izbrala vgrajeno napo.

Dnevni del
Miza 90 x 90 je dovolj velika za štiri, če jo takrat, ko dobite obiske, postavite v sredino prostora, sicer pa naj bo raje ob steni.
Dnevni del s kavčem (dolžine 250 cm) je širok 280 cm, na srečo pa se prostor odpira na prostrano teraso, tako, da občutka utesnjenosti ne bo. Televizija je v kotu, element je prav tako izdelan iz gipsa, v njem pa so niše za knjige.

Kuhinja z jedilnico
Za prostor uporabite svetle barve, priporočam vam kombinacijo zelene z rumeno. Steno za kavčem popestrite s tapeto ali z nalepkami, vzorec pa naj bo nežen, da ne bo dodatno zožal sobe. Pohištvo naj bo belo, saj bo tako prostor videti večji. Miza je lahko tudi steklena.
Kljub majhni kvadraturi je nastalo zelo simpatično stanovanjce.