Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Kuhinja, jedilnica in dnevna soba v enem prostoru

10. 10. 2011
Mere prostora
Lep pozdrav,
zaradi pridobitve enega prostora v manjšem 1,5 sobnem stanovanju v bloku imamo namen prestaviti kuhinjo in jedilnico v sedanjo dnevno sobo, ki je največji prostor v stanovanju. Na priloženi skici je označeno mesto (x), kjer naj bi se nahajala kuhinja. Stena je široka 2,8 m in bi bilo najlažje narediti priključke iz sedanje kuhinje. Prosimo, da nam svetujete, kako bi se naj v prostoru nahajala jedilnica in dnevna soba s regalom za TV.
V upanju, na brezplačen nasvet, Mateja

Pogled z vrha
Prostor je majhen, povrh pa ima poleg balkonskih še troje vrat; rešitev, kako vanj spraviti kuhinjo, mizo in kavč je le ena. Če bi lahko zazidali katera od vrat, bi se ponudila še kakšna možnost, tako pa sem TV regal postavila na sredino prostora, z zadnje strani pa nanj prislonila mizo.

Pogled na kuhinjo
Kuhinja je preprosta, bele barve, s skrito napo in steklom med elementi. Hladilnik sem kot edini visok element postavila ob kavč. Da ne bo videti, da pravzaprav stoji v “dnevni sobi”, naj bo vgraden, vgrajen v po meri izdelan element, kombiniran s policami. Tako nihče ne bo imel občutka, da na kavču sedi zraven hladilnika. Miza naj bo steklena, da ne bo vizualno napolnila prostora.

Pogled na dnevni del
Sedežna je lahko dolga do 240 cm, vendar pa naj bo nizka, brez rokonaslonov. TV element naj bo izdelan kot okvir s hrbtiščem in predalom v spodnjem delu. Ker je prostor majhen, bo pohištva dovolj. Tudi sten ne bi barvala v žive barve, eno sem obarvala v barvo bele kave, ostale naj ostanejo bele. Lahko si omislite živahen kavč in ujemajočo sliko na steni.