Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Kako pridobiti mini spalnico v garsonjeri?

10. 03. 2013
Tloris garsonjere
Pozdravljeni, ga. Špela!
Zelo domiselno in funkcionalno rešujete najbolj zapletene arhitekturne primere, zato se tudi midva obračava na Vas. Kupila sva zelo lepo novo enosobno stanovanje, v katerem pa z možem ne najdeva načina, kako bi ločila spalni del od bivalnega. Osrednji prostor je velik 29 m2, s parketom in okni obrnjenimi proti jugu. Loggia ima možnost, da se popolnoma zapre s sistemom oken, vendar nama predlagana rešitev postavitve pohištva ne ustreza. Želiva si namreč, da bi bila postelja samostojno postavljena in ločena od preostale dnevne sobe, kjer si želiva vsaj manjši kavč ter manjšo računalniško mizo in prostor za TV. Ker inštalacij ni mogoče prestavljati, bo verjetno kuhinja morala ostali na predvidenem mestu, dodatne predelne stene pa želiva postaviti tako, da bo svetlobe čim več ter da bosta oba vhoda na loggio prosta. Sva v srednjih letih, vendar bi želela modernejše stanovanje v svetlih zemeljskih tonih, kjer bi se prepletal moški in ženski koncept opremljanja. Všeč nama je skandinavski stil s svetlo kuhinjo in preprostim pohištvom.
Zares bova hvaležna za vsak predlog, ker nikakor ne najdeva ustrezne rešitve.
Andreja in Bojan

Garsonjera z mini spalnico
Na tlorisu niste označili mer, zato so lahko v mojem načrtu odstopanja, je pa prostor v resnici po kvadraturi sodeč malenkost večji, kar je kvečjemu prednost. Pri poziciji postelje sem upoštevala to, da je spalnico potrebno zračiti, še posebej, če ni zelo prostorna. V majhnem stanovanju je dobrodošlo tudi to, da se lahko eden umakne v posteljo prej, drugi pa v dnevnem delu še kaj počne, zato je bila edina logična opcija, da posteljo postavim ob okno in jo zaprem v “sobico”. Če je pod oknom radiator, ga prestavite na preostanek proste stene.

Mini spalnica v garsonjeri, pogled z vrha
Zaradi prostorske stiske je ležišče dimenzije 160 x 200 cm s treh strani obdano s stenami, nanj se dostopa z vznožja. Namesti nočnih omaric je na steni polica. Takšno rešitev smo izvedli v našem projektu Sijajni dom in se izvrstno obnese. Spalnica je zaprta z enokrilnimi steklenimi drsnimi vrati, ki se odpirajo v kaseto. Vrata naj bodo iz jedkanega stekla, da bodo prepuščala svetlobo, ne pa tudi pogledov, lahko pa uporabite prozorno steklo, oblepljeno s satinirano folijo s potiskom, kot na oknu v pisarni Prostorame. Vrata lahko čez dan, ko se ne kuha, puščate tudi odprta, zato sem pogled na posteljo dodatno zastrla z zaveso.

Mini spalnica v garsonjeri, pogled na kuhinjo
Kuhinjo sem zaradi napeljav obdržala tam, kjer ste želeli, vendar sem jo razširila v obliki črke L; na krajši steni je tako kuhalna plošča z napo, v nadaljevanju pa pečica, pod njo zamrzovalnik, zraven pa hladilnik, vse v dveh polvisokih omarah; visoke bi namreč prostor preveč zmanjšale. Nad koritom so tri podolgovate viseče omarice z vgrajeno razsvetljavo. Vrata, ki vodijo v prostor, sem zrcalno obrnila, za vrati pa je velika vgradna omara z drsnimi vrati. Polovica je je namenjene garderobi (mimogrede: v predsobi namenite celotno dolžino stene garderobni omari, sicer bo shranjevalnih površin premalo), polovica pa računalniški mizici, ki se z vrati elegantno zapre in bo prostor pospravljen. Na vratih omare lahko ponovite potisk z vrat spalnice, le da so ta neprosojna; takšno kombinacijo smo na omari za kavčem in oknu v vhodnem delu uporabili v Colorami.

Mini spalnica v garsonjeri, pogled na dnevno sobo
Predlagam vam, da izberete lahkoten modularen kavč, ki ga dopolnite s tabureji, na katerih bodo ob gledanju filmov počivale noge. Eden vam lahko služi kot stol ob pisalni mizi (če bi za njo sedeli dlje, si lahko prinesete stol iz kuhinje), drugega opremite s pladnjem, da ga lahko uporabljate tudi kot mizico. O takih rešitvah smo pisali v člankih o večnamenskem pohištvu. V sredini prostora je jedilna miza dimenzije 140 x 80 cm, ki je proti dnevni sobi zaključena z elementom za TV.
Pri opremi izbirajte naravne materiale, svetel les enake vrste, kot je parket, ostalo pohištvo in stene naj bodo v beli. Namesto keramike v kuhinji izberite pralno barvo ali steklo. Nad kavčem je primerno mesto za veliko sliko. Tako si boste uredili zračno, svetlo, funkcionalno in prijetno bivališče.