Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Kako pregraditi spalnico?

20. 02. 2013
Skica spalnice
Pozdravljeni,
Moje ime je Maja in prihajam iz Ljubljane. Redno Vas prebiram in sem enostavno izjemno navdušena nad vašimi projekti, svetovanjem, idejami – odlične ste in kar tako naprej punce!
Za Vas bi tudi jaz imela vprašanje. Smo tik pred ureditvijo sobe za 11 mesečnega sina. Prostor je v obliki kvadrata – velik 20 kvadratnih metrov, v njem je trenutno le spalnica in pa otroška postelja ter previjalna miza – sedaj bi vse skupaj imeli še vedno v tem prostoru, le da želimo iz teh 20 kvadratnih metrov narediti dve sobi (spalnico in otroško sobo). Skica je v priponki: rdeče označeno so vrata, odpiranje na desno, modro označena pa dva okna. Skrajno desno so steklena vrata (cca 2m visoka, široka cca 62cm) – izhod na teraso, potem pa še eno veliko okno (širok cca 1,70m, visok pa cca 1,20m) pod katerim je radiator. Potrebujem Vaš nasvet, kako lahko uredimo in prostorsko rešimo ta problemček, da bo funkcionalno, uporabno in dolgoročno aktualno :) 
Iskrena hvala za Vašo pomoč! Maja

Varianta 1, pogled z vrha
Zaradi nerodne pozicije okna rešitev ni enostavna. Ker na skici ni bilo potrenih mer, sem se opirala na vašo trditev, da gre za kvadrat, vsaka stena naj bi torej bila dolga 447 cm; upam, da to drži. Vhodna vrata lahko obdržite, če potrebujete večjo protihrupno izolacijo, sicer pa bo bolj praktično, če jih odstranite. Ob vhodu v sedanjo spalnico sem predvidela dodaten hodnik, širok 122 cm ki sem ga izkoristila za garderobno omaro z drsnimi vrati, ki naj ne bo globlja od 60 cm. Nove predelne stene so debele 10 cm. Če zaradi videza fasade okna ne morete predeliti na pol, bo bolje, da v spalnici ostane izhod na teraso, v otroški sobi pa okno. Na dveh predelnih stenah bi svetovala zgornji del v steklu, ki ga po potrebi zatemnite, da bo naravna svetloba segala tudi v temnejši del otroške sobe.

Otroška soba s pogradom
Otroško sobo sem risala takšno, kot bi bila primerna za šolarja, saj le tako lahko ugotovimo, koliko prostora potrebuje. Postelja je na višini, pod njo je omara, če tista na hodniku ne bo zadoščala; sicer lahko spodaj pustite prostor za igro. Ob desni steni je pisalna miza, nad njo pa police. Pod oknom je podest za sedenje, ki se nadaljuje v stopnice. Radiator lahko prestavite pod pisalno mizo, tistega v spalnici pa na prosto steno.

Varianta 2, pogled z vrha
Druga rešitev bi omogočala več svetlobe v otroški sobi, je pa le-ta nekoliko manjša; v prejšnji različici meri 7,8 m2, v tej pa 6,6 m2. Prednost te rešitve je tudi ta, da bo manj težav pri menjavi radiatorja, saj ga samo nadomestite z dvema, ki ostajata pod oknom. Okno se deli na dva dela. Običajno se med obema kriloma pusti širši pas okenskega okvirja, da predelna stena lahko popolnoma loči oba prostora. Spalnica je nekoliko večja, postelja ostaja široka 160 cm, kot dodaten kos opreme pa sem predvidela predalnik.