Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Kako postaviti preprogo?

13. 11. 2009
Sedežna garnitura
Pozdravljena,
redno spremljam vašo spletno stran, ki je izvrstna in kjer sem dobila že marsikatero idejo. Trenutno kupujemo preprogo, naravno iz sisala, vendar pa se je pojavil problem pri določitvi velikosti. Sedežna garnitura je v obliki črke L oz. gre za trosed s podaljškom, velikosti 2,90 x 1,80 m. Kako se določi velikost preproge: ali naj sega preko robov sedežne, ker v nasprotnem primeru izgleda, kot da imaš pred sedežno predpražnik? Ko sem prebirala revije, je mogoče tudi, da preprogo postaviš pod sedežno garnituro, vendar nam ta rešitev ni všeč. Skratka problema se ne znam lotiti, ker ne najdem nobene oprijemljive smernice, iz katere naj izhajam. Vesela bom vsakega odgovora oz. namiga. Želim vam še veliko uspeha pri nadaljnjem delu.
Nataša

Sedežna garnitura in manjša preproga
Na vaši fotografiji je izbran najbolj razširjen način izbire; manjša preproga, ki stoji pred sedežno garnituro. Druga varianta je zelo velika preroga, na katero postavimo celotno sedežno garnituro. Manj pogoste so druge kombinacije, ki so bolj zanimive; izbrala sem tri pogoste velikosti preprog in predstavila možne variante.
Preprogo okvirne dimenzije 150 x 200cm lahko postavite tako, da jo povlečete pod kavč tako, da noge kavča ne stojijo na preprogi. V takšnem primeru sodi zraven podolgovata mizica.

Sedežna garnitura in srednje velika preproga
Večjo dimenzijo preproge, 170 x 240cm, lahko postavimo na dva načina. V obeh primerih delno sega pod sedežno garnituro, postavitev pa določata oblika prostora in oblika klubske mizice. K drugi različici bi sodila kvadratna mizica.

Sedežna garnitura in velika preproga
V tretji različici preproga dimenzije 200 x 300cm sega na strani, kjer ni podaljška, čez kavč. Ta rešitev pride v poštev v večjih dnevnih prostorih, posebno pa tam, kjer sodoben tloris združuje dnevno bivalne prostore v enega. Preproga na ta način ločuje “dnevno sobo” od kuhinje. Če je poleg sedežne garniture v prostoru še počivalnik ali sedežna vreča, postavimo preprogo tako, da z njo združimo oba elementa v zaključeno celoto.