Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Kako optično razširiti ozko otroško sobo?

14. 06. 2011
Tloris obstoječega stanja
Draga Špela!
Obožujemo vaše stvaritve in komaj čakamo, da objavite kakšen nov projekt! Zelo bi bili hvaležni, če bi nam pomagali z nasvetom glede optične povečave podolgovate otroške sobe. Naša osnovnošolka je končno dobila svojo vgradno omaro (bele barve), ki jo bomo postavili za vrata, ker se nam zdi tam najbolj primerno. Trenutna postavitev pohištva je taka kot na skici. Zdaj pa vprašanje: glede na to, da je soba dolga in ozka, bi vas prosili za kakšno idejo glede barvanja sten – kako pobarvati stene, da ne bi optično še bolj zožali sobe? Trenutno ima levo steno pobarvano v močno barvo, kar se ni izkazalo za preveč dobro izbiro.
Zelo bomo veseli vsakega vašega nasveta! Pikica

Pogled od zgoraj
Barvanje sten v močne barve vašem primeru ni najboljša rešitev, ker bi morali barvati krajšo stran, da prostor ne bi deloval še ožji in daljši; ker pa je na eni strani okno, na drugi pa vrata, nam zmanjka “prostih” sten za barvanje. V poštev bi prišli edino nežni pastelni toni, ki pa ne bodo sobe popestrili tako, kot bi si vaša hčerka verjetno želela. Namesto tega predlagam nekaj pohištva v močnih barvah; morda bi obarvali pisalno mizo, nasproti bele garderobne omare pa lahko postavite knjižno omaro v enaki barvi.

Ozka otroška soba
Za dekoracijo bi bila primerna prazna stena nad posteljo; predlagam vam stenske nalepke, ki bodo sobo popestrile, ne da bi jo navidezno zmanjšale. Za optično razširitev pa bi bila idealna igriva kompozicija ogledal na nasprotni steni. Naj se motiva nalepk in ogledal ujemata; ob okroglih ogledalih izberite organski motiv nalepke, če pa se odločite za kvadratne, naj bo tudi nalepka bolj ostrih linij. Še zanimiva prevleka na postelji in soba bo kot nova!