Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Kako funkcionalno opremiti počitniško stanovanje?

17. 11. 2007
Tloris stanovanja
Pozdravljeni,
že večkrat sem naletela na vašo spletno stran, ko sem brskala po internetu. Zelo so mi všeč vaše rešitve, predvsem Preureditev novega stanovanja s teraso v Mariboru in Celostna podoba interierja nove enodružinske hiše.
Pred kratkim sva z možem kupila manjše stanovanje na hrvaški obali. Ima skupno 30m² notranje površine in 40m² terase. Nimava prav pametnih idej o tem, kako bi ga opremila. Smo štiričlanska mlada družina, sinova sta stara 5 in 9 in največji problem nam predstavljata spalnica (je precej majhna za štiri osebe) in dnevni prostor s kuhinjo. Rada bi moderno opremo in čimbolj izkoriščene prostore (predvsem spalnico).
V prilogi vam pošiljam načrt stanovanja in zelo bi vam bila hvaležna, če bi mi predlagali kakšno rešitev. Pošiljam vam še link kompleksa, v katerem je naše stanovanje, saj bi bilo fino, če bi se notranja ureditev ujemala z zunanjo.
Lep pozdrav, Petra

Oprema spalnice
Največja težava v spalnici je ta, da ima eno samo okno, zato je ne moremo deliti v dva prostora. Kljub temu sem opremo razporedila tako, da postavitev omogoča malo zasebnosti. Za otroke je najbolj primeren pograd, da pridobimo na prostoru. Zakonska postelja naj bo široka 140cm in jo ogradite s predelno steno iz mavčnih plošč. Možno bi jo bilo zapreti z drsnimi vrati, vendar bi morali poskrbeti za zračenje. Posteljo lahko, če je potrebno, dvignete na višino in pod njo pridobite prostor za shrajevanje. Sicer pa je ob steni velika omara z drsnimi vrati, v nadaljevanju stene do okna pa predalnik. Glede na zunanjo podobo hiše in obmorsko lokacijo bi vam predlagala modre in turkizne odtenke, ki bi jih kombinirala z rumeno, ki je topla in sončna barva.
Z enako barvno kombinacijo bi nadaljevala v dnevnem prostoru, kjer pa je obstoječa postavitev kar prava, zamenjala bi edino pozicijo mize in zofe, televizijo (če jo potrebujete) pa bi namestila na steno ob mizi. Ker je terasa velika, ne dvomim, da boste večino časa preživeli zunaj.