Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Izris kuhinje z otokom

10. 12. 2006
Tloris kuhinje in dnevne sobe, obstoječe
Spoštovani!
Z možem sva kupila stanovanje (nova gradnja). V načrtu (v priponki) je vrisana kuhinja v L obliki, moja želja je tudi kuhinjski otoček. Ne nameravava imeti velike kuhinje, rada pa bi funkcionalno in dobro izkoriščeno. Rada bi tudi nasvet glede barv pohištva in sten. Po tleh je hrastov parket, vrata so hrastova, okna so bela. Meni je všeč zelena barva, zato vas prosim, če mi svetujete ali bi jo bilo možno uporabiti.
Katja

Tloris kuhinje in dnevne sobe, novo
Pri postavitvi kuhinje v L ne bo dovolj prostora še za otok. Kuhinjo sem tako postavila v dva niza, ob steni so v polvisokih elementih hladilnik, pečica in pod njo zamrzovalnik, v nizkem delu pa pomivalni stroj in korito. Kuhalna plošča je v drugem nizu – polotoku. Če parket še ne bi bil položen, bi lahko imeli otok, tako pa je potrebno po steni pripeljati elektriko. Cev za napo sem skrila v spuščen strop iz knaufa, ki ga lahko izkoristimo tudi za vgradne luči. Takšen tloris v kuhinji omogoča dober izkoristek prostora, saj nimamo nobenega kotnega elementa.

Trodimenzionalni izris kuhinje
Mizo sem prislonila na drugo stran otoka. Prvotni načrt jo predvideva takoj ob vhodu, kar ni najbolje, saj “zapira” vstop v prostor. Zelena barva se lepo ujema s hrastovim parketom in bo prostor osvežila. Lahko zeleno obarvate kuhinjo in spuščen strop, če pa se vam zdi, da bi se takšne kuhinje hitro naveličali, pobarvajte le krajšo steno na desni. Steklena miza bi v prostoru delovala lahkotno, dopolnite jo s stekleno oblogo na steni namesto ploščic. Takšno barvno kombinacijo popestrite z dodatki v drugih barvah: rumeni, vijolični, oranžni…