Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Iz enosobnega dvosobno

21. 09. 2010
Tloris obstoječega stanovanja
Pozdravljena, ti, ki buriš našo domišljijo!
Tvoje delo spremljam nekje od leta 2007 in, ker me vedno znova navduši, pošiljam link na blog kar vsepovprek po svoji bazi hehehe!
Ker bom v kratkem postala lastnica novega, majhnega, delno podstrešnega stanovanja, še posebej vneto pregledujem tvoje projekte in si zelooo želim, da bi mi pomagala z nasvetom. Stara sem 32 let in odprta za vse predloge glede opreme, barv, materialov, razporeditve, tako, da bi pustila prosto pot tvojim idejam. V prilogi pošiljam originalni tloris in pa mojo idejo s katero bi malo posegla v prerazporeditev prostorov, predvsem zato, da imam spalnico ločeno od drugih prostorov, pa tudi to naj ti ne bo omejitev, kot rečeno, odprta sem čisto za vse predloge.
Želim ti uspešno delo še naprej, jaz ga bom vsekakor spremljala.
S prisrčnimi pozdravi iz Sežane, Anja

Tloris, prva varianta
Na prvi pogled se mi je zdelo bolj primerno, da bi bil dnevno bivalni del v delu stanovanja, ki ima normalen strop in ne v mansardi, saj bi tako deloval bolj prostorno. Po premisleku in neuspešnih poskusih pa se je izkazalo, da bo tvoja zamisel s spalnico desno od vhoda boljša, saj omogoča funkcionalni izkoristek prostora, ne gre pa zanemariti tudi dejstvo, da je mansarda orientirana na jugozahod in je zagotovo bolj svetla.
Ker ni napisano, v kakšni fazi je stanovanje in kakšni posegi so možni, sem pripravila dve varianti rešitve. V prvi se v celoti ohranjajo stene in vrata v kopalnico – ukinila sem le vetrolov, ki bo pri tako majhni kvadraturi kvečjemu ovira; brez bo stanovanje manj utesnjeno. Desno od vhoda je vgradna omara z dvokrilnimi vrati; v desni polovici je prostor za plašče in jakne, leva polovica pa je le navidezno omara, v resnici pa je to prehod v spalnico. Za vrati je omarica za čevlje, ki sega do stropa.
Spalnica je preprosta, v njej sta velika vgradna omara in postelja.
Postavitev v kopalnici ostaja enaka, tuš sem pregradila od pralnega stroja s steno in oboje zaprla s steklenimi vrati.

Prva varianta, dnevno bivalni prostor
V nadaljevanju sem ob steno, ki meji na spalnico, postavila tri visoke omare; v eni je hladilnik, v drugi pečica, v tretjo pa bi pospravila čistila, sesalec in podobno. Kuhinjski niz, sestavljen in spodnjih in visečih omaric, je ob steni, ki meji na kopalnico – verjetno bo tako najbolj enostavno pripeljati odtok do kuhinjskega korita. Kuhinjo sem nekoliko zakrila s steklenima paneloma na levi in desni. V dnevnem delu je jedilna miza za dva, ki se lahko uporabi tudi za štiri osebe. V prostoru je še manjši kavč in nizka omarica pod televizijo.

Tloris, druga varianta
V drugi varianti so potrebni korenitejši posegi; ker sem kuhinjo predvidela ob zunanji steni, bi bilo potrebno vodo napeljati po tleh. To načeloma ni težava, če v stanovanju še ni talnih oblog.
Vrata v kopalnico sem prestavila, da je omara za čevlje za vhodnimi vrati veliko večja (dovolj velika tudi za sesalec in čistila), pa tudi v kopalnici sem pridobila celotno steno za umivalnik, veliko omarico pod njim in viseče stenske omarice za kozmetiko.
Kuhinja je tokrat na steni pod okni, brez visečih elementov. V tej postavitvi je prostor bolj odprt in “pretočen”.

Varianta 2, pogled
Za tla predlagam svetel parket, da bo stanovanje delovalo večje in svetlejše. Glede na primorsko lokacijo sem kot vodilno barvo izbrala vodeno turkizno, takšni naj bodo stoli, kavč in mozaik v kopalnici. Ostala oprema je bela, z izjemo drsnih vrat na omari ob vhodu, ki naj bodo zaradi optičnega povečanja prostora s polnilom iz ogledala. V drugi varianti je sem kuhinjsko steno iz praktičnih razlogov popestrila s sončno rumeno pralno barvo, če pa bo kuhinja na nasprotni steni, lahko ostane stena z okni tudi bela, steno nad pultom pa zaščiti s steklom.