Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Iz ene otroške sobe dve?

12. 03. 2009
Skica stanovanja
Draga Špela,
to je skica našega stanovanja, ni nam uspelo, da bi ugotovili, kako bi kvalitetno in praktično organizirali prostor. Večjega stanovanja ne moremo kupiti, otroci pa rastejo. Deklica ima 11 let, fant pa 13. Želeli bi jima omogočiti malo zasebnosti. Z možem sva že navajena, da spiva na blazinah na tleh. Zid med kuhinjo in otroško sobo je nosilen, terasa je odprta. Odkar sem odkrila vašo stran na netu resnično uživam v vašem načinu urejanja prostora, saj je prava paša za oči. Hvaležni vam bomo za vsako idejo!
Družina Stanar iz Sarajeva, Danijela, Saša, Boris in Tea

Otroški sobi
Otroško sobo bi bilo možno z manjšimi posegi pregraditi. Okno, ki zdaj sega čez celo steno, bi bilo potrebno zamenjati za dve manjši, da pa boste ohranili zunanjo podobo stavbe, se vmesna pregrada lahko izvede z okenskimi profili.

Načrt preureditve otroške sobe
Vrata, ki zdaj vodijo v sobo, se odstranijo in nastane majhen predprostor z garderobno omaro, ki pripada desni sobi. Predlagamo, da so vrata omare iz ogledala. Iz predprostora v sobici vodijo drsna vrata, ki se odpirajo v steno. Široka so 62 cm, kar je sicer minimalno, vendar bo vseeno dovolj. Namesto drsnih vrat so lahko tudi klasična krilna, vendar bodo zavzela več prostora.

Soba za fanta
Desno sobo smo namenili fantu, ker imajo fantje manj garderobe in je lahko omara tudi v predprostoru. Soba je po kvadraturi manjša od leve, je pa nekoliko širša. Pod oknom je miza, nad njo so police, v niši v steni pa še knjižna omara. Hrbtišče knjižne omare sem predvidela v ogledalu, da bo prostor deloval širše.

Soba za deklico
Deklica bi imela levo sobo, omara z drsnimi vrati je ob spodnji steni, da sobo optično nekoliko skrajšamo. Ostala oprema je podobna, kot v sosednji sobi. Na delu stene, kjer je soba najožja, bi prilepili okrogla ogledalca v zanimivem vzorcu, da prostor razširimo.

Nastala sta simpatična kotička in prepričana sem, da bi bili otroci zadovoljni s takšno rešitvijo.