Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Hodnik brez dnevne svetlobe

21. 04. 2011
Hodnik brez dnevne svetlobe
Pozdravljeni,
mi lahko svetujete, kako opremiti hodnik z malo dnevne svetlobe? Kakšne barve bi bile najbolj primerne?
Hvala, Patrizia

Stenska osvetlitev hodnika
Veliko je hodnikov z malo ali povsem brez dnevne svetlobe, zato pa se lahko poigramo z osvetlitvijo in namesto dolgočasne plafoniere vgradimo stenske ali talne lučke. Slednje nam z LED sijalkami služijo tudi kot stalna nočna osvetlitev. Tudi pohištvo naj bo takšno, da odseva svetlobo, belo steklo na drsnih vratih bo prostoru dodalo širino.

Kompozicija ogledal na hodniku
Z belo ali kakšno drugo svetlo barvo nikakor ne boste zgrešili. V enaki barvi izberite tudi notranja vrata, da se kar najbolj zlijejo s steno. Hodnik lahko, če je majhen in ozek, popestrite in optično povečate z zanimivo kompozicijo ogledal na steni. Luči bodo odsevale v ogledalih, se tako “podvojile” in še bolje osvetlile prostor.

Hodnik v močni barvi
Lahko se odločimo za drugačen pristop in hodnik v celoti, tudi po stropu, pobarvamo v močno temno barvo, na kateri bodo snopi svetlobe dekorativnih svetil prišli do izraza. Ker se v hodniku ne zadržujemo dalj časa, nas ta “utesnjenost” ne bo motila. Na ta način poudarimo nasprotje in ustvarimo dramatičen učinek, ko se majhen in temen prostor odpre v velik in svetel dnevno bivalni del.