Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Hiša, potrebna prenove

29. 12. 2014
Tloris obstoječega stanja
Draga Špela,
zelo mi je všeč vaše delo. Kupili smo hišo, potrebno prenove, in me zanima idejna rešitev za razporeditev kuhinje (želela bi si kuhinjo z otokom), jedilnice in dnevne sobe. Pošiljam skico spodnje etaže. Stopnišče je montažno, prijateljica gradbenica pravi, da je prestrmo. Narisala sem dve postavitvi, ko sem buljila v vaše projekte. Bi bila katera od teh dveh idej dobra? Projekta si žal ne morem privoščiti, zato vas prosim za brezplačen nasvet. Hvala!
Andrea

Tloris dnevno bivalnega prostora
Ker je na poslanem načrtu manjkalo nekaj izmer (širina in dolžina stopnišča, pozicija stebrov in dimnika…), je rešitev narisana le približno. Kuhinja z otokom je kot nalašč za vaš prostor, ob steni je niz visokih omar z vgrajenimi aparati, otok pa je dovolj dolg za korito in kuhalno ploščo. Vzporedno z otokom sem postavila mizo za šest oseb. V dnevno bivalnem prostoru je večji kavč in nekaj taburejev s pladnji, ki se spremenijo v mizice. Prostor bo bolj odprt, če TV postavite ob dolgo steno. Ta je kot nalašč za kakšno razgibano kompozicijo, ki si je v manjših prostorih nihče ne more privoščiti.

Tloris dnevno bivalnega prostora s kotami
Stopnice so res prestrme, koliko, težko ocenim, ker nimam podatka ne o dolžini stopnišča ne o etažni višini. Narisala sem, do kam bi segale ob povprečni etažni višini, kar pa pomeni, da morate prestaviti vhod v glavni prostor. Podporno steno v dnevnem delu sem razširila, da se ujame s postavitvijo kavča. Okna v kuhinji sem povečala, seveda pa morate upoštevati izgled fasade, saj ne vem, kako se ujamejo z okni v zgornji etaži. Za izhod na teraso predlagam panoramsko zasteklitev do tal s fiksnim delom in drsnimi vrati. Upam, da sem kako pomagala, uspešno prenovo vam želim!