Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Garsonjera – tudi majhno je lahko veliko

17. 03. 2010
Tloris obstoječe garsonjere
Špela,
prvič v življenju se selim v tako mali bivalni prostor, kot je garsonjera, velika 30m2. Rada bi kar se da funkcionalno opremila stanovanje, glede na to, da imam kot ženska kar nekaj cunjic, čevljev ipd, poleg tega pa se zavedam, da bom morala imeti nekje likalno desko, sesalec… Kopalnica je relativno mala in ne vem, kam naj odlagam umazano perilo, čistila. Kar se tiče kuhinje imam nekaj gospodinjskih aparatov (mikrovalovna pečica, kruhomat in ostali manjši gosopodinjski aparati). V kuhinji ne potrebujem pomivalnega stroja, vsaj trenutno ne, ker si lahko sama pomivam posodo. Zanima me vaš predlog postavitve dnevno spalnega prostora. Ne bi rada, da bi bilo videti vse preveč natlačeno, vedar naj bo še vedno funkcionalno. Najbolj me moti, ker ni predprostora. Kako bi lahko rešila ta problem? Mogoče s pregradno omaro?
Kakor se veselim selitve, tako bom vesela vašega predloga! Sanda

Tloris - varianta 1
Garsonjera je dovolj velika, da si lahko privoščite predprostor, predlagam, da ga pregradite s predelno knauf steno, v katero vgradite drsna vrata. V prvi varianti je garderobna omara za čevlje, plašče, čistila in sesalec takoj desno od vhoda. Drsna vrata vodijo v dnevni prostor, kjer je raztegljiv kavč in vhod v garderobno sobo. V kuhinji je na krajši steni vgradna omara z drsnimi vrati, za katerimi se skrivajo hladilnik in police za aparate (lahko tudi krajši pult). Niz ob daljši steni je klasična kuhinjska postavitev dolžine 240 cm. Miza dimenzije 90×90 cm je lahko raztegljiva, dodatni stoli so lahko zložljivi in jih pospravite v garderobno sobo.

Tloris - varianta 2
Druga varianta je preprostejša, večja garderobna soba je takoj ob vhodu, kavč pa je zasukan drugače. Miza je lahko večja, 120x80cm, kuhinjo s strani nekoliko zakrivajo knjižne police, ki segajo do stropa.

Tloris - varianta 3
Tretja varianta, ki se mi zdi najboljša, je mešanica obeh prejšnjih. V kuhinji ostaja praktična omara z drsnimi vrati (lahko jih popestrite z nalepkami), pa tudi dnevna soba ostaja dovolj prostorna. Pri drsnih vratih, ki vodijo iz predprostora v dnevno sobo, bi bilo najbolje, da se odpirajo v kaseto v steni, da se pridobi prostor za predalnike pod televizijo.

Kavč Simple, ki se izvleče v posteljo
Opremo bi izbirala v svetlih barvah, najboljša bi bila kombinacija bele, rumene in zelene. Predlagala bi lahkoten raztegljiv kavč brez rokonaslonov, zelo primeren bi bil model Simple proizvajalca Tom.
Tudi majhno stanovanje je s funkcionalno razporejeno opremo lahko veliko!