Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Garsonjera kot iz škatlice

30. 06. 2015
Tloris garsonjere
Spoštovani,
z družino smo v Ljubljani lastniki manjše garsonjere. Smo v fazi, ko izbiramo ideje za prenovo, saj smo predhodno to urejali sami, kar se je izkazalo za pravo katastrofo. Pred samim opremljanjem, bi želeli prostor prenoviti  s pomočjo strokovnjakov, da ne bomo uničili cel blok. Ker se večkrat zgodi, da zaradi službenih obveznosti ostanem v Ljubljani za nekaj dni, želim nekakšen »varen brlog« in da bi kljub majhnosti imelo stanovanje tudi značaj zasebnega. Želja je funkcionalno izkoristiti stanovanjsko površino za shranjevanje, ne da bi prostor deloval natlačeno in (pre)polno.  Pri  tem bi želela steno med kopalnico in predprostorom zrušiti, ter v delu predsobe doseči, da prostor zadiha in je vizualno večji. Kopalnico pa bi rad bolj smiselno uredila in morda zmanjšala (izločili bide, ostane pa manjši pralni stroj). Problem shranjevanja bom reševala tudi tako, da bom teraso zasteklila in na njej postavila garderobno omaro. Želim si ambient, ki bi deloval pomirjajoče. Zato bom izbirala materiale in barve v naravnih, zemeljskih tonih. Torej to je začetek, idej imamo veliko, ne znamo pa jih sami urediti. Ker si risanja in predvsem spreminjanja idejnih zasnov žal ne morem privoščiti, vas prosim za brezplačen nasvet. Sicer vem, da bom potem potrebovala PZI projekt s popisi del in točnimi količinami. Vendar bi rad najprej imela vsaj kako strokovno rešitev. Hvala!
Prijazen pozdrav iz sončnega Kopra, Irena

Garsonjera kot iz škatlice
Stanovanje sem zasnovala tako, da je večina shranjevalnega prostora v predsobi. Stena, ki meji na kopalnico, se premakne in tako ob vratih pridobimo prostor za ogledalo in kakšen tabure za odlaganje. Ostale stene so zapolnjene z omarami. Tudi stena med predsobo in dnevnim delom se odstrani, da se predprostor podaljša. Kopalnica je prijetno in funkcionalno urejena, s tušem, ožjim pralnim strojem, skritim v omari in WCjem. Umivalnik je postavljen na pult, pod pultom je omarica, nad njim pa veliko ogledalo, ki optično razširi prostor.

Funkcionalno opremljena garsonjera
Vrata med predsobo in dnevnim bivalnim prostorom se odstranijo in se izvedejo kot pohištveni element, ki se nadaljuje v liniji niza visokih omar v kuhinji, ki skrivajo tudi vgradni hladilnik. Takšno rešitev z vrati smo izvedli v našem projektu D.O.M.A. in jo zadovoljno uporabljamo.

Kuhinjski niz in dnevni regal
Ob steni je minimalističen kuhinjski niz, ki se nadaljuje v dnevni regal. Tako prostora dodatno ne delimo na manjše dele in tako ustvarimo harmoničen in urejen ambient. Kuhinja skriva vgradni pomivalni stroj širine 45, pomivalno korito, kuhalno ploščo, skrito napo in predalnike. Televizijo od kuhinje ločuje vertikalna pregrada.

Dnevna soba z “lounge” pridihom
Nasproti kuhinje je nizek raztegljiv kavč, najraje bi videli takega z enim ali celo brez rokonaslonov, da ne bo obtežil prostora. Popestrite ga z blazinami v grafičnih vzorcih. Okrogla mizica in stoli bodo skupaj s kavčem dodali prostoru “lounge” pridih. Steno krasijo fotografije v črnih okvirjih. Barve v prostoru so trendovske, bela, svetlo siva, črna in les. Prijetno opremljanje!