Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Funkcionalno opremljena kopalnica

15. 02. 2010
Tloris obstoječe kopalnice
Pozdravljena Špela!
Smo štiričlanska družina z dvema majhnima otrokoma. Potrebovali bi Vaš nasvet glede kopalnice. Živimo v trisobnem stanovanju v četrtem nadstropju. Na skici boste videli, da je kopalnica zelo mala, v njej pa potrebujemo prostor za kopalno kad s tušem, bojler, pralni stroj, sušilni stroj, umivalnik in čim več shranjevalnega prostora. Razmišljala sva, da bi stranišče podaljšala in vgradila manjši umivalnik, vhod v kopalnico pa bi naredila direktno iz hodnika ter steno prestavila. Tako bi pridobili nekaj cm; hodnik je namreč dovolj širok. Problem imava samo, kako kaj razporediti. Prosim za Vašo pomoč in ideje.
Hvala in Lep pozdrav, Manja

Tloris kopalnice
Hodnik je res zelo širok, stena med hodnikom in kopalnico ni nosilna, zato jo lahko brez težav podrete in si uredite zares udobno kopalnico. Zaradi boljšega izkoristka prostora sem WC in kopalnico združila v en prostor, vanj pa vodijo vrata iz hodnika. WC je ostal približno na istem mestu, od ostalega prostora je še vedno pregrajen s kratkim zidcem, seveda pa je namesto klasičnega kotlička predviden sodoben vgradni kotliček.

Pogled na omaro s pralnim in sušilnim strojem
V kopalnici si lahko privoščite veliko kopalno kad dimenzije 190x90cm, delno sem jo obzidala z visoko steno in tako na eni strani dobila prostor za vgradno omaro z drsnimi vrati, v katero sem skrila grelnik vode, pralni in sušilni stroj, ostalo pa je še veliko prostora za shranjevalne police. Na drugi strani, v kopalni kadi, je nastal prostor za tuširanje. Ob kadi je dovolj prostora za manjši stolček.

Funkcionalno zasnovana kopalnica
V steni za WCjem so nad kotličkom izdelane niše iz knaufa, lahko jih osvetlite tako, kot smo jih mi v našem projektu ureditve stanovanja v Mariboru. Nasproti WCja je umivalnik s pultom, na steni pa sta dve dolgi viseči omarici za shranjevanje kozmetike.
Veliko keramičnih oblog ne potrebujete; predlagam vam, da izberete velike talne ploščice in z enako keramiko manjših dimenzij obložite stene okrog kopalne kadi. Ostale stene prebarvajte s pralno barvo, da bo kopalnica delovala prijetno in domače!