Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Funkcionalno opremljena garsonjera

18. 06. 2007
Obstoječe stanje
Spoštovana ga.Špela,
Kupila sem si majhno a meni zelo vredno ”škatlico”; stanovanje 25 m2. Želim si ga opremiti funkcionalno, svetlo, moderno, barvno, uporabno, ne preveč natrpano, skratka, želim se dobro počutiti v moji ”škatlici”. Že velikokrat sem slišala, da je za arhitekta pravi izziv opremiti majhno stanovanje.
Stene v sobi so pol gladke, pol grobe. Kje naj bi stala vgradna omara, glede na to, da imam ogromno oblek, kam s sesalnikom, desko za likanje? Vem, da potrebujem sedežno, katera bo tudi za spanje, pa regal. Kuhinja naj bi bila svetla, mogoče oranžna – vmes med spodnjimi in zgornjimi regali. Upam, da bi bilo možno v kotu imeti mizico in dva stola. Največji problem se mi zdi kam s smetmi, glede na to, da ni balkona – sedaj jih imamo tam.
V prilogi Vam pošiljam slike in načrt. Iskrena hvala vnaprej, želim Vam še veliko izvirnih idej.
Vesna

Načrt notranje ureditve garsonjere
Opremo sem zasnovala tako, da je prostor dobro izkoriščen, pa kljub temu dovolj zračen.
Predprostor sem napolnila z omarami, da jih je v sobi manj. Levo od vrat je omara za jakne, vrata naj bodo krilna, ker drugače izgubljamo globino. Lahko so narejena kot ogledalo, da bo prostor deloval večji. V kotu je prostor za nižjo omarico za čevlje globine 35 cm, najbolje, da nad njo prestavite tudi domofon in telefon.
V sobi sem predvidela omare ob celotni krajši steni, da dodatno ne zožamo prostora. Omare so tudi nad vrati; če je možno, lahko vrata tudi odstranite in jih nadomestite s takšnimi, ki so del omare. Črtkano sem označila možnost dodatne omare ob steni s kuhinjo, vseeno pa bo veliko bolje, če ostanemo pri ravni liniji. Pod TVjem so nizki predali, na steni je lahko kakšna polica.

Travni vzorec
Kuhinja je v enem nizu. Predlagam polovično kuhalno ploščo, ki jo postavite tako, da bo pred njo še nekaj pulta. Prostora bi bilo tudi za pomivalni stroj širine 45 cm. Hladilnik je v kotu, ob oknu je majhna mizica 75 x 75 cm. Smeti so navadno v zaprti omarici pod koritom.
Grob omet vsekakor odstranite, ker takšne delitve preveč razbijejo prostor. Pohištvo naj bo v beli barvi, stena za kuhinjo je lahko oranžna, za kavčem pa bi predlagala nežno zeleno poslikavo, ki ne sega do stropa. Zelo primeren in poseben bi bil vzorec trave. Vaša ”škatlica” bo lahko resnično prijetno bivališče!