Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Frajerska kuhinja

25. 08. 2009
Tloris obstoječega stanja
Pozdravljeni Špela in Prostorama!
S fantom se kmalu seliva v novo stanovanje. Na spletni strani Prostorame sva videla kar nekaj “frajerskih” ureditev prostorov. Ker bi tudi midva želela imeti frajersko stanovanje, se obračava nate, Špela. Težave nama dela predvsem kuhinja. Želela bi si imeti moderno minimalistično belo kuhinjo brez ročajev, z otokom, vendar ker imava kuhinjo v “kot” so nama nekateri prodajalci povedali, da take kuhinje žal ne moreva imeti. No, še vedno nama ostaja kanček upanja, da nama lahko pomagaš s kakšno super iznajdljivo idejo, kam in kako postaviti kuhinjo. Prilagam 2 skici. Napo bo potrebno potegniti do štedilnika in sva imela v mislih da bi jo “skrila” v spuščen strop in vanj vgradila lučke. Imela bi en del kjer bi bile visoke omare do stropa, z pečico na stojni višini. Pri kuhinji, ki bi nama bila všeč, bi se lahko odločila tudi še za kakšne spremembe kar se tiče napeljave. Prostor bi popestrila s kakšno steno obarvano v živahne barve (ciklama, vijolična). Na steni nasproti kuhinje so po celotni dolžini drsna steklena okna, ki se odpirajo na balkon, tako, da bo svetlobe dovolj. Upava, da naju razveseliš z dobro in frajersko rešitvijo, in da bodo tako zajtrki v funkcionalni in živahni kuhinji s tem še slajši in manj zaspani.
Matej in Renata

Kuhinja, varianta 1
Pripravila sem dve rešitvi, eno z otokom in eno brez. Niz visokih omar s hladilnikom in vgradno pečico na višini je postavljen ob steno za vrati. Nizek del kuhinje je v prvi varianti z eno stranico prislonjen na steno in sega v prostor v obliki črke L. Glede napeljav ne bo težav, vodo se lahko pripelje po steni tako, da pride do elementa za korito s strani, elektrika pa se spelje pod podnožjem kuhinje do tam, kjer je potrebno. Nad otokom je v vijolično obarvan spuščen strop. Globina elementov je lahko 75 cm, z zadnje strani pa je na otok prislonjena jedilna miza dimenzije 140×80 cm.

Kuhinja, varianta 2
V drugi varianti otoka ni, kuhinjski niz poteka v ravni liniji ob steni. Globina pulta je tudi tukaj 75 cm, za vtis “otoka” lahko izbereta otočno napo brez visečih omaric, kot smo naredili pri našem projektu prenove staromeščanskega stanovanja. Nad nizom je spuščen strop z vgradnimi lučkami. V tem primeru je shranjevalnih površin v kuhinji celo nekaj več, pa tudi celoten prostor je manj natrpan in bo deloval bolj prostorno. Vijolično steno in strop bi lepo dopolnjevali oranžni stoli in oranžen kavč, živahne barve, ki vama bodo pomagale pri preganjanju zaspanosti!