Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Fleksibilna zasnova otroške sobe

13. 04. 2010
Bodoča otroška soba
Pozdravljena Špela!
V kratkem pričakujeva prvega otroka in bi potrebovala tvoj nasvet pri opremljanju otroške sobe. Soba je relativno velika, zato bi rada vanjo postavila veliko (do 3m dolžine) vgradno omaro. Glavna težava je, kam to omaro postaviti, da bi soba še vedno ohranila fleksibilnost za razne razporeditve, ki bi bile potrebne tekom otrokovega odraščanja in potencialno tudi ob prihodu mlajšega bratca ali sestrice.

Tloris prostora
Prilagam nekaj slik sobe in skico tlorisa. In še nekaj podatkov: višina stropa je 290 cm, višina do okenske police je 84 cm, širina okna označena na “tlorisu” je v resnici širina okenske police. Stropna luč se nahaja točno na sredini sobe. Radiator je pod oknom, cevi bi lahko prestavila v zid, če bi bilo to nujno potrebno.
Hvaležna bova za vsak nasvet, Dragana in Matija

Otroška soba za enega
Postavitev omare je enostavna; ker je prostor podolgovat, naj bo omara ob steni levo od vrat. Najlepše bi bilo, če je vgradna, brez stranice, ki jo nadomestita s knauf pregrado. Drsna vrata naj bodo v beli barvi, ki jo popestrita z nalepkami. Pohištvo sem narisala takšno, da se lahko uporabi tudi v sobi za dva.

Otroška soba za dva
V sobi za dva omara ostane na istem mestu, le mizi sta dve. Postelji sta predvideni kot pograd, črtkano pa sem označila varianto brez pograda in novo pozicijo plitvih omar, ki so ob desni steni. Cevi bi bilo smiselno speljati v steno zdaj, ko soba še ni “obljudena”, sicer bo potrebno nastalo špranjo pri postelji zapreti z letvami.

Pregrajena otroška soba
V primeru, da bi bilo kdaj treba sobo pregraditi, dobimo dva prostora, velika nekaj več kot 9 m2. V vsak prostor bi vodila nova vrata, zato bi obstoječa odstranili. Okno bi nadomestili z dvemi, prav tako bi seveda vsaka soba potrebovala svoj radiator.