Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Enosobno stanovanje z razgledom

15. 09. 2009
Enosobno stanovanje z razgledom
Pozdravljena Špela,
najprej bi pohvalila Prostoramo. Prav uživam, ko gledam rešitve.
Pred štirimi leti sem kupila enosobno stanovanje, obrnjeno na zahod, ki ga v eni dolžini skoraj v celoti predstavljajo okna in zasteklen balkon. Zato je razgled na sončne zahode prečudovit, po drugi strani pa manjkajo stene, kamor bi lahko “naslonil kakšen element”. Prenovila sem najnujnejše t.j. kopalnico, parket in uredila spalni del (zapira se z lesenimi drsnimi vrati), predsobo, ter porušila steno med kuhinjo in dnevnim prostorom. Kuhinjo sem zadržala obstoječo, ravno tako okna (ki bodo kmalu potrebna zamenjave – tudi tu bi prosila idejo) in radiator v dnevni sobi.

Tloris obstoječega stanja
Manjka mi ideja, kako prenoviti kuhinjo in dnevno sobo, ter kako funkcionalno uporabiti balkon, ki je zaradi zasteklitve skoraj neuporaben (pozimi je pa preveč mrzlo, da bi lahko posedal). V dnevni sobi bi si želela malo mizico, kjer bi našel prostor notesnik, element za TV, tabure ali klubsko mizico (ki bi služil lahko za sedenje in odlagalno površino), manjka pa mi tudi še ena omara za knjige, ki so do sedaj še vedno spravljene v škatlah v predsobi. Želela bi tudi prebarvati stene z drugimi barvami, vendar me je rahlo strah, ker ne vem ali bi to optično zmanjšalo prostor. Sedanje barve sta večinoma oranžna, drap, ter sončnično rumena v kopalnici. Všeč sta mi tudi zelena barva ter barva sivke.
Špela, tebi in Prostorami želim srečno in uspešno delovanje še naprej.
Marjana

Preureditev enosobnega stanovanja
Če bi želeli izkoristiti balkon, bi bilo najbolje, da ga priključite notranjosti stanovanja. V ta namen bi lahko odstranili vmesna vrata in okno, balkon pa bi dodatno izolirali. Ko boste menjali okna, se bo potrebno ozirati na zunanjo podobo celotnega objekta. V kuhinji bi dimnik razširili na 60×62 cm, tako, da bi na obeh straneh dobili potrebno globino za kuhinjske elemente. Ob krajši steni sta dve visoki omari, v eni je vgrajen hladilnik, v drugi pa pečica v višini pulta. V daljšem nizu je dovolj prostora za korito, pomivalni stroj in kuhalno ploščo. Prostor nad kuhinjskimi omaricami bi zaprli s knaufom in tako zakrili plinske cevi in zračnik. V kuhinjskem delu je dovolj prostora za mizo 140×80 cm.

Pogled na kuhinjski del
Dnevni del sem od kuhinje ločila z nizko pregrado, na katero sem obesila televizijo. Pod njo je manjši predalnik. Če na tej strani ni priključka, lahko televizijo obdržite tudi tam, kjer je zdaj. Kavč lahko ostane enak ali pa ga zamenjate z modelom, ki se razširi v počivalnik. Na balkonu je urejen delovni kotiček, ki je od glavnega prostora ločen s knjižnimi policami, odprtimi na obe strani. Radiator menjajte za višjega in krajšega in ga montirajte pod pisalno mizo (seveda ne pozabite na rešetke v mizni ploskvi).

Dnevna soba z delovnim kotičkom
Ker je prostor majhen, bi ga bilo potrebno urediti tako, da bi deloval enovito. Namesto keramičnih ploščic v kuhinji bi predlagala steno v rumeni pralni barvi. Z belo kuhinjo ne morete zgrešiti, prav takšna bi bila tudi jedilna miza, obdana s stoli v živahni zeleni. Kavč naj bo obvezno v svetli barvi, steno za njim popestrite s stenskimi nalepkami.