Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Dva otroka v majhni sobici

12. 04. 2012
Tloris prostora
Pozdravljeni,
Vašo rubriko oz. spletno stran redno spremljamo, saj smo tudi mi kot mlada družinica opremljali stanovanje in vaše ideje so fenomenalne. Kmalu se nam bo pridružil še en član in prišel bo čas, ko se bo moral prvi sin preseliti v svojo sobico. Ker bosta v njej kmalu oba, bi jo s partnerjem rada opremila s pogradom, omaro za oba in po možnosti še pisalno mizo za oba… ampak kako?! Ne gre vse v majhno sobico, ki jima je trenutno namenjena. Kakorkoli obračava stvari se ne izide. Zato sva se odločila da vas povprašava za kakšno idejo. Zelo bi vama bila hvaležna še bolj pa najina mala otročička.
Lep pozdrav, Brigita in Tadej

pogled_zgoraj2.jpg
Soba je res majhna, meri slabih 7,5 m2, tako, da je bil kar podvig umestiti vanjo vse potrebno. Edina smiselna rešitev, kjer smo pridobili še prostor za pisalno mizo za dva, je takšna z zamaknjenim pogradom in omaro pod posteljo na višini. V začetku najbrž v sobi ne bo mize, bo pa več prostora za igro.

Omara pod posteljo
Pri takšnih sestavih se zgornja postelja običajno začne na višini okoli 130 cm in spodaj pridobimo prostor za omaro, ki je lahko tudi globlja in organizirana tako, da je spredaj obešalni drog, zadaj pa so police, do katerih dostopamo tako, da razmaknemo obešena oblačila.

Tloris otroške sobe
Predvidela sem ležišči dimenzije 80×190 cm, kar je za otroke še vedno dovolj, pridobimo pa nekoliko širšo omaro, daljšo mizo in več prostora v sobi. Omara je dolga 145 cm. Pod oknom je pisalna miza, če je tam radiator, bo v mizno ploskev potrebno narediti luknje za topel zrak. Če miza ne gre čez radiator, kupite nižjega in daljšega. V niši spodaj so police za igrače in knjige.

Pograd v otroški sobi
Če bi bilo potrebno, bi kasneje nad nižjo posteljo lahko v višini zgornjega ležišča obesili “most” iz visečih omar, zaenkrat pa sem steno raje pustila prazno, da prostor diha. Pohištvo izberite v beli barvi, steno lahko obarvate v rumeno.

Omarica z ročaji - obešalniki
Ker bi bilo zaradi izkoriščenega prostora najbolje, da vam pohištvo izdela mizar, bi vam za omaro predlagala rešitev z majhnimi ročaji, ki lahko služijo kot obešala. Takšne rešitve smo se domislili v otroški kopalnici projekta Proti soncu. Med čepke lahko napnete tudi elastično vrv in nanjo s kljukicami pripnete risbice.