Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Dom pod streho

15. 08. 2012
Slika in tloris obstoječega stanja
Spoštovana ekipa Prostorame!
Kot mnogi drugi sva tudi midva navdušena nad vašimi idejami in rešitvami! Srčno si želiva, da bi rešili tudi najin problem. Trenutno sva oba še študenta in si počasi urejava svoje gnezdece. Gre za mansardno stanovanje, ki skupaj s stopniščem meri 54.7 m2. Na tem prostoru bi rada imela vse kar stanovanje potrebuje – kopalnico, kuhinjo in jedilnico, dnevni prostor (za vsakega svojo pisalno mizo z računalnikom), spalnico (oziroma spalni kotiček, nisva namreč najbolj navdušena nad spanjem na raztegljivem kavču), in še nek predprostor, kjer bi lahko shranjevala čevlje ipd. Mansardno stanovanje je že samo po sebi izziv, najin primer pa je še toliko bolj poseben, ker frčade zavzemajo tako rekoč dve steni, kolenčni zid pa je visok le 70 cm. Poleg tega si želiva čim bolj odprto, zračno stanovanje, brez nepotrebnih sten. Zaradi vsega tega imava velik problem predvsem glede shranjevalnih površin, kam shraniti vse obleke, čevlje, sesalec, likalno desko, vedra… Žal tik pod vrhom strehe (v ‘špici’ ni dovolj prostora za npr. spalnico ali kaj podobnega). Stojna višina je tako rekoč v celem stanovanju, razen v skrajnih kotih. Kar se tiče inštalacij je edina omejitev odtok za wc, ki naj bo poleg stopnic; ostalo bomo razpeljali po potrebi. Tudi glede barv nisva prepričana kaj in kako.
Iskreno upava na vašo pomoč! Urška in Tine :)

Tloris prenove
Glede na smeri neba, pozicijo stopnišča in priključka za WC ter obstoječih odprtin je smiselna rešitev ena sama. Tako je kopalnica umeščena ob stopnišče in sega do roba okna, spalnica ima okno na severno stran, dnevno bivalni prostor pa je ob celotni dolžini južne stene. Nasproti stopnišča je omara za čevlje in plašče in vhod v spalnico, kjer je drugi del garderobne omare, postelja pa pod poševnino. V kopalnici so WC, umivalnik 50×50 cm in tuš kabina s kanaleto namesto talne kadi. Dovolj je tudi prostora za omarice, ena je pod umivalnikom, dve vertikalni pa na steni.

Kavč Söderhamn, Ikea
Za dnevno sobo bi bil primeren kavč Söderhamn iz Ikee, saj je moderen, ravno prav velik in ima snemljivo prevleko.

Tloris prenove z merami
Ob steni, ki meji na spalnico, sta dve delovni mizi in police, nekaj je lahko tudi zaprtih omaric. TV je na nizki pregradi med stebrom in steno med oknoma. Na drugi strani je jedilna miza za 4 do 6 oseb. Inštalacije boste zlahka razpeljali, saj je kuhinja v bližini kopalnice. Ob steni, ki meji na kopalnico, so visoke omare s hladilnikom in pečico, pod poševnino pa je globok pult, ki deluje kot otok, le da je prislonjen ob steno. Predali pod kuhalno ploščo so lahko globoki 75 cm. Napa je otočna. Zadaj ob steni so lahko police. Ker bi sicer bila kopalnica kar prevelika glede na celotno kvadraturo, se vanjo “zajeda” omara, obrnjena na hodnik. Vanjo lahko pospravita sesalec, likalno desko in čistila, pa tudi tisto, za kar bo drugje zmanjkalo prostora.

Barvni trendi, Milano 2012
Zamislila sem si barvno kombinacijo v stilu letošnjega milanskega sejma; naravni les v kombinaciji z modrimi odtenki. Po tleh predlagam naraven hrast, kavč naj bo svetlo turkizen, v enako barvo pobarvajta “boks” s kopalnico, te barve se lepo povežejo z jedilno mizo iz jedkanega stekla. Stoli, pregrada za TV in steber, ki stoji poleg, ter police nad pisalnima mizama so v temnejšem modrem odtenku. Ostalo pohištvo je belo. Dodatke lahko izbereta v naravni zeleni barvi. Tak prostor bo deloval svetlo, prostorno in zračno in ne bo preobtežen z barvami.