Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Dnevno bivalni prostor nepravilne oblike

17. 05. 2011
Tloris obstoječega stanja
Spoštovani!
Z veseljem prebiramo vaše nasvete na spletni strani, saj so predstavljene rešitve zanimive in inovativne. Smo 4-članska družina, ki se je preselila v novo stanovanje. Prosili bi za nasvet, kako urediti manjši dnevno bivalni prostor, v katerem so kuhinja, dnevna soba in jedilnica. Pri tem predstavlja pravi izziv neobičajna oblika prostora, ki ni pravokotne oblike, temveč peterokrake. Zaradi napeljave električnih in vodovodnih priključkov morajo biti kuhinjski elementi postavljeni na mesto, ki je na sliki označeno s “kuhinja”. V prostoru želimo imeti še mizo za 6 oseb, sedežno garnituro, TV, ter prostor za knjige. Za kaj več pa najbrž ni prostora :)
Za vaš nasvet se vam že vnaprej lepo zahvaljujemo! Rok

Predlog rešitve, varianta 1
Prostor je res majhen in nerodne oblike, zato je možnost smiselne postavitve le ena. Kuhinja je ostala tam, kjer ste želeli, kavč pa sem postavila ob zgornjo steno. V nadaljevanju je ostalo nekaj prostora za knjižno omaro. TV je ob nizki pregradi sredi prostora. Na levi je tako ostalo dovolj prostora za okroglo mizo za 6 oseb.

Kavč z izvlečnim podaljškom
Kavč je lahko dolg 250cm, najbolj primeren in udoben bi bil model, kjer se lahko kot počivalnik izvlečeta obe polovici, ko pa je zložen, ne zavzame preveč prostora. Seveda lahko izberete tudi manjšo kotno sedežno garnituro.

TV na nizki knauf steni
Če je parket po tleh že položen in ga ne boste menjali, lahko priključek za TV na sredino prostora pripeljete tudi po stropu in v pregradi pustite “okno”. V enem naših projektov smo ga zazelenili s Sansevierio Cylindrico. Če bo televizija na vrtljivi konzoli, naredite v knaufu vdolbino in na ta način skrijte pogled nanjo s strani.

Predlog rešitve, varianta 2
Če boste mizo za 6 oseb potrebovali le občasno, bi vam bolj kot okroglo priporočala raztegljivo pravokotno, saj ne bo po nepotrebnem napolnila že tako majhnega prostora. V tem primeru bi si tudi kotno sedežno garnituro lažje privoščili.