Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Dnevna soba s pogledom na Pohorje

12. 07. 2011
Izmere prostora
Spoštovani!
Živim v bloku, tri sobno stanovanje, dnevna soba, jedilnica in kuhinja so v velikem prostoru, cca 40m2. Stara sem 55 let, v stanovanju sem ostala sama, smrt moža, otroci imajo svoja stanovanja. Razmišljam o menjavi kuhinje, dnevne sobe in jedilnice. Prostor je zelo lep, svetel, z pogledom na Pohorje. Všeč mi je moderno pohištvo, ravne linije, elegantno. V dnevni sobi in jedilnici je parket, na balkonu in v kuhinji bi imela ploščice. Katere kupiti, mat ali visok sijaj? Okna so nova, bela. Balkon je zaprt, tam bi imela stola iz ratana in mizico.
Moje želje so: v dnevni sobi sedežna, ena daljša komoda za TV, miza in 6 stolov, mogoče zraven nekaj, kar sodi bolj k jedilnici. Kuhinje ne rabim velike, želim si belo, visok sijaj, glede barve pulta se ne morem odločiti. Želim si aparate Gorenje, bela kolekcija SIMPLICITY, pečico, indukcijsko kuhališče in samostojno stensko kuhinjsko napo. Imela bi samostoječ hladilnik/zamrzovalnik, pomivalnega stroja ne rabim. Za barvo mize in stolov mi je všeč ameriški oreh.
Vnaprej se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam, Fadila

Predlog postavitve, dnevna soba, kuhinja in jedilnica
Glede na pozicijo inštalacij sem narisala rešitev, ki ne zahteva bistvenih premikov; voda je ostala tam, kjer je, potrebno bo le nekaj sprememb pri električnih priključkih. Priporočam vam montažo televizije na steno, spodaj pa namesto višje komode postavite nizke predalnike. Na steno desno od vrat obesite visoke omarice, v katerih bo dovolj prostora za vse, kar potrebujete v dnevni sobi in jedilnici.

Pogled na kuhinjo
Kuhinja je v dveh nizih, na eni strani sem jo zaprla s tanko knauf steno in tako skrila pogled na hladilnik in pomivalno korito. Druga stran je eleganten niz spodnjih elementov s pečico in kuhalno ploščo, visečih omaric tukaj ni, le okrasna napa.

Keramika Viva, Melange
Na balkonu in v kuhinji vam predlagam sive mat keramične ploščice, zelo hvaležne so črnobele iz serije Melange proizvajalca Viva, ki smo jih uporabili tudi v projektu Zračna vila. Pult v kuhinji naj bo v tem primeru sive barve.
Če želite leseno mizo, naj bo v enakem lesu, kot je parket. Pri hrastovem parketu naj bo tudi miza v hrastu, če pa želite mizo v ameriškem orehu, izberite enak parket. Da jedilnico barvno povežete s kuhinjo, kupite bele stole.

Pogled na dnevno sobo z jedilnico
Dnevni del bi zaživel z zelenim kavčem, namesto mizice vam predlagam tabureje Drums, ki jih lahko ob obiskih uporabite tudi kot dodatne sedeže.
K razgledu na zeleno Pohorje sodijo zelene stene. V kuhinji jih obarvajte s pralno barvo, v jedilnici pa za popestritev obesite sliko.