Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Dnevna soba nepravilne oblike v stari hiši

8. 04. 2013
Skica dnevne sobe
Pozdravljeni!
Ker so nama s partnerjem vaši projekti zelo všeč, se za nasvet glede opremljanja najine bodoče dnevne sobe obračava na vas. Težavo nama namreč predstavljajo koti, ki niso ravno 90°, še posebej eden, ki ga na skici ni moč zgrešiti (hiša je namreč zelo stara)! :) Balkonska vrata so drsna (obstaja tudi možnost, da, če ne gre drugače, pustimo okno, ker imava vhod na teraso že iz jedilnice zraven), vhod v dnevno sobo pa lahko še večamo/manjšamo (max. 2m). Bi bilo zaželjeno, da je velik, ker je dnevna soba na, čez cel dan, najbolj svetli strani hiše in bi rada, da čimveč svetlobe pride tudi v jedilnico+kuhinjo zraven. Poleg tega na prehodu načrtujeva kamin, kot je vidno na skici (mogoče bi bil lahko tudi širši). V dnevni sobi si definitivno želiva kotno sedežno garnituro in ne kakšnih dvosedov, trosedov, ipd. Dobro bi bilo tudi, če bi bila pri roki kakšna mizica za prenosni računalnik, televizijo pa bi montirala na steno. Upam, da ne zveniva preveč zakomplicirano.
Verjemite nama, vaš nasvet bi nama kar pošteno prišparal živce! :) Tina & Miha

Dnevna soba, pogled z vrha
Glede na specifike prostora, ki za dnevno sobo ni prav velik, in vajine želje, je smiselna postavitev le ena. Veliko kotno sedežno garnituro sem obrnila tako, da se z nje odpira pogled na balkonska vrata, kamin, ter z druge strani na prehod v kuhinjo in jedilnico. Ker gre za staro hišo, si lahko privoščita mešanico moderne in nekoliko bolj klasične opreme, bogatih materialov in barv.

Pogled v dnevno sobo
Nizkih omar v prostoru ni, del prostora s kotom, manjšim od 90°, sem zaprla z drsnimi vrati, za katerimi sem umestila pisalno mizo s stolom, ki se lahko pospravi v omaro, levi del omare in prostor nad mizo pa sta namenjena policam. Predlagam, da v omaro pospravita tudi vse “škatlice”, ki bi sicer stale pod televizijo in ustrezno pripravita napeljave. Ko omaro zapreta, bo skrit tudi ustvarjalni nered na mizi, dnevna soba pa pospravljena.

Dnevna soba, pogled na kamin in TV
Kamin je na prehodu v kuhinjo, poiščita model s čimmanjšo globino, saj bo zaprl prehod in v kuhinjo bo prišlo manj svetlobe. Levo od kamina je na steni televizija, zato je kaminski vložek ozek in visok, od televizije pa ustrezno umaknjen.