Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Dnevna soba na prehodu sredi prostora

20. 04. 2007
Tloris v originalnem načrtu
Draga Špela,

redno spremljam vaše prispevke in ideje za opremljanje stanovanj in moram reči, da so vaše rešitve res zelo domiselne in uporabne. Smo mlada družina in smo se vselili v novozgrajeno stanovanje, v katerem sta dnevni in kuhinjski prostor združena v enem delu. Niša poleg lože je zasnovana za jedilni kot, kuhinja je na nasprotnem koncu in naj bi načeloma tam tudi ostala (zaradi priključkov), dnevni prostor je pa nekako “vmes” in na prehodu sredi prostora, kar nas malce moti.

Kako torej imeti kuhinjo in jedilni kot skupaj, dnevni prostor pa nekje drugje; in kako vse skupaj čimbolj funkcionalno zaokrožiti v lep in zanimiv dnevni prostor s kuhinjo in jedilnim kotom? Loža mora ostati, kjer je.

Če se vam bo zdel primer dovolj zanimiv za “uvrstitev” na vašo spletno stran, se vam za idejo lepo zahvaljujemo, v vsakem primeru pa vas lepo pozdravljamo in želimo še veliko posrečenih arhitekturnih idej.

Mitja, Nina in Maks


Tloris, varianta 01

Tlorisi stanovanj Stanovanjskega sklada v Kamniku in na Poljanskem nabrežju so resnično med najmanj posrečenimi, saj se veliko ljudi ubada s podobnimi težavami, kot je vaša. V nekaterih enotah smo probleme z nekaj posegi uspešno rešili, v vašem primeru pa žal idealne rešitve ni. Skozi dnevni prostor, ki že v osnovi ni zelo velik, vodijo poti med vhodnimi vrati in spalnim delom stanovanja, poleg tega pa so v njem še vrata v ložo.

Najelegantnejša rešitev bi bila prestavitev kuhinje na nasprotno steno. Takšen poseg je sicer izvedljiv, saj je na tej steni na drugi strani kopalnica, vendar to pomeni kar nekaj obrtniških del v že gotovem novem stanovanju. Pri takšni postavitvi bi bil na prehodu kuhinjski niz, kar je manj moteče, saj bi bilo prostora dovolj, kuhinja pa povezana z jedilnico. Dnevni del bi bil tako namenjen oddihu, umaknjen od dogajanja in povezan z ložo. V sredino prostora bi postavili stojalo za televizijo, zelo primeren bi bil model Vison.


Tloris, varianta 02

Druga možnost, ki ne zahteva bistvenih sprememb, je postavitev nizkega panela sredi prostora, ob katerega bi namestili zofo. Panel bi bil lahko steklen, lesen, ali pa iz mavčnih plošč. V tem primeru je pomembna izbira zofe, saj prostora za kotno postavitev ni. Najbolj ustezen bi bil model, kot smo ga izbrali v projektu notranje opreme atrijskega stanovanja.

Postavitev zofe in televizije bi lahko tudi obrnili in zofo prislonili ob steno, TV pa bi obesili na pregrado iz knaufa, kot v projektu ureditve stanovanja v Grosupljem. V tem projektu smo kable za televizijski priključek speljali po stropu in nato po stranskih stebričkih navzdol, da nismo uničili novega parketa.

Upam, da sem razjasnila vaše dileme in vam nekoliko olajšala opremljanje vašega doma.