Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Celostna podoba interierja pritlične hiše

15. 11. 2012
Tloris pritlične hiše
Pozdravljeni!
Po naključju sem pri brskanju po internetu zasledila vaše dejavnosti. Prevzela me je sodobno opremljena hiša, katere fotografije so na vaših straneh. Smo običajna družina, vendar živimo čisto drugačno življenje kot večina družin. Poleg skoraj že dvanajstletne hčerke naše življenje izpopolnjuje še sedemletna hčerka s težko obliko cerebralne paralize. Je popolnoma odvisna od moje in moževe oskrbe, priklenjena na invalidski voziček, s kopico težav. Zaradi nje sva se morala odločit za krepko spremembo v našem življenju. V letošnjem letu sva postavila pritlično montažno hiško, ki bo prilagojena našim potrebam. Zdaj naju čaka postopno dokončevanje objekta. Imava nekaj idej, vendar premalo časa zaradi vsakodnevnih obveznosti. Želiva si, da nama svetujete glede celostne podobe interierja, da prostori ne bodo le funkcionalni, ampak tudi estetski. Ker se sten ne da več premikati, prav tako ne postavitve pohištva (izjema je kuhinja, kjer lahko še kaj spremenimo), me zanimajo predvsem barve in materiali. V dnevnem delu, kopalnici in utilityju bo po tleh keramika v beige barvi, drugje parket. Kavč bo prav tako beige. Želimo si toplih barv, temno rjave, mogoče zelene ali rumene. Ob risanju načrta smo pozabili, da imamo tudi pianino, kam bi ga lahko postavili? Prosim za vašo pomoč.
LP, Irena

Pritlična hiša, pogled z vrha
Pri postavitvi opreme sem predelala kuhinjo tako, da je zdaj bolj sodobna, z elementi v dveh nizih. Ob steno sem postavila visoke omare, pomivalno korito je pod oknom. Kuhalna plošča je na polotoku globine 120 cm, ki ima predale z obeh strani. Tako bo delovne površine več kot dovolj. Ker je na sredini dnevno bivalnega dela veliko prostora, sem steno nekoliko podaljšala in ob njo prislonila pianino.

Pritlična hiša, pogled z vrha
Ker bo v večjem delu hiše po tleh keramika, je res potrebno paziti, da interier ne bo deloval hladno. Z beige keramiko se bo lepo ujel hrastov parket, pohištvo, ki bo leseno, naj bo prav tako v hrastu. Garderobne omare naj bodo bele. V otroških sobah obarvajte eno steno v toplo rumeno, na drugo pa nalepite tapeto ali dekorativne nalepke. Spalnico bi popestrila stena v zamolklem vijoličnem odtenku za vzglavjem postelje.

Dnevno bivalni prostor
Toplino bo v prostor vneslo leseno pohištvo, predlagam mizo in omarico za TV v naravnem hrastu, ki se ujema s parketom v spalnih prostorih. Kuhinja naj bo bela, pult pa čokoladno rjav. Dve steni v kuhinji obarvajte v toplo jajčno rumeno. Strop v kuhinji naj bo spuščen, z vgrajenimi lučmi. Za kaminsko pečjo naj bo pas rjave stene.

Pogled proti dnevni sobi
Ker je stena, ki ločuje spalne prostore od dnevnih, nekoliko pomaknjena nazaj, je levo od vhoda nastal zob, ki ga pobarvajte v čokoladno rjavo; tako ne bo videti kot napaka pri nespretnem projektiranju objekta, ampak bo deloval kot dekorativen barvni poudarek. Stena, ob kateri stoji pianino, je podaljšana tako, da je v liniji s panoramsko steno v dnevni sobi; nad TV regalom spustite strop v isti liniji in vanj vgradite LED trak.

Pogled proti kuhinji
Kot model kavča bi bil primeren Ikein Söderhamn s snemljivo prevleko, ki jo prodajajo tudi v natur ali beige odtenku. Ker bo beige kavč na enaki barvi keramike deloval pusto, izberite čokoladno rjavo preprogo iz naravnega materiala, primeren bi bil sisal. Steno za televizijo pobarvajte v rumeno. Hiša bo tako oblikovana v skladno zaokroženo celoto toplih zemeljskih odtenkov in sončne rumene. Veliko veselja pri opremljanju!