Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Barvno usklajeno stanovanje

28. 04. 2014
Tloris in kombinacije pohištva
Pozdravljeni,
živimo v 48m2 velikem stanovanju, sicer z funkcionalno razporeditvijo, vendar sva se z možem zaradi povečanja družine odločila poiskati večje stanovanje. Kdor išče ta najde. “Naletela” sva na super ponudbo, in sicer za najem smo najdli stanovanje 120m2, ki pa je popolnoma prazno. Urejanje in opremljanje mi je v veliko veselje. Ko sem kupila svoje stanovanje in ga v celoti obnovila in opremila nisem imela nikakršnih težav, ideje so kar deževale in moram reči, da se v tem stanovanju še po petih letih enako dobro počutim. Tokrat pa imam malce težave z barvno usklajenostjo v dnevni sobi, ki je povezana s kuhinjo. Tla so parket v svetli barvi, kuhinja bo v beli barvi visoki sijaj, sedežna bo bela usnjena, jedilna miza podobna kot v priponki steklena z videzom razpokanega stekla, nogice so kromirane, zraven bom kombinirala plastičen prozoren stol, gospodinjski aparati bodo srebrni, prav tako samostoječ ameriški hladilnik. Torej moja vprašanja so sledeča: Kakšno barvo naj izberem za kuhinjski pult in kakšno barvo naj izberem za stensko oblogo v kuhinji? Ali je pomembno, da je celotna zadeva tudi usklajena z barvo tal ali samo kosi pohištva med sabo? Kakšna naj bo TV omarica oz. omarica pod TVjem, če bo slučajno TV na steni?
V kolikor mi lahko dobrovoljno svetujete bom izjemno hvaležna in vesela, ker iskreno enostavno nimam ideje oz. ne najdem prave ideje, saj sem popolnoma okupirana z 2 meseca staro dojenčico in na povrh še s selitvijo.
Tisočkrat hvala, Karmen

Bela kuhinja v visokem sijaju s srebrnim pultom
Na belo kuhinjo v visokem sijaju in gospodinjske aparate v srebrni barvi bi bilo najbolje kombinirati srebrn pult. Najbolj trendovske so delovne površine iz nerjavečega jekla, kot smo videli na milanskem pohištvenem sejmu. Ker gre za najemniško stanovanje, bi vam predlagala klasičen pult iz laminata, ki je klub temu lahko v srebrno sivi barvi, da se bo ujel s hladilnikom. Stenska obloga je lahko srebrna ali steklena.

Kombiniranje različnih vrst lesa
Zelo pomembno je, da so tla barvno usklajena s kosi pohištva. O tem smo že pisali v članku Kombiniranje različnih vrst lesa. Na hrastov parket, ki ste ga poslali v priponki, je najbolje kombinirati leseno pohištvo v hrastu ali kakšno podobno vrsto z enakim podtonom.

Lahkotne lesene mize
Miza in stoli, ki ste jih izbrali, niso posrečena kombinacija, saj med njimi ni dovoljšnjega kontrasta. Oba materiala sta podobna, vendar ne enaka. Predlagala bi vam leseno mizo, lahko bi bila kombinirana z belim, k takšni bi se podali tudi izbrani stoli. Če pa mizo že imate, raje izberite bele ali lesene stole.

TV regal
S TV omarico lahko povežete vse materiale, ki ste jih že uporabili v stanovanju. V Milanu smo videli veliko nadvse modnih zabrisanih pastelno modrih odtenkov. Ker gre za trendovske barve jih namesto na pohištvu lahko uporabite na steni.