Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Barvne kombinacije v stanovanju

21. 07. 2007
Dnevna soba
Spoštovani!
Z možem imava 48 m2 veliko stanovanje. Opremila sva ga po svojim zmožnostih, lahko bi rekla, da je stanovanje daleč od sanjskega, je pa “domače”. Šele zdaj, po treh letih bivanja, počasi spoznavava, da sva naredila veliko napak (zlasti pri dnevni sobi – namesto kotne sedežne sva dala dva dvoseda), pa še kaj bi se našlo… Stene dnevne sobe so nežno rumene barve. Pohištvo je v barvi wengé – se pravi skoraj črno. Trenutno imam na kavču odeje v rumeno-oranžni kombinaciji, rumene in oranžne pa so tudi blazine. Zavese so bele, prav tako vsi lončki za rože. Zanima me, kako naj si izberem barve, da bodo dale pečat dnevni sobi, predvsem pa me zanima, kakšen tepih bi prišel prav v to najino malo sobico? Prosim, če mi lahko svetujete tudi to, kaj naj kam postavim oz. kaj naj vržem iz stanovanja.
Zahvaljujem se vam za odgovor in vam želim veliko uspeha še naprej!
Nina

Dnevna soba, barvni predlog
Predlagam vam, da posteljo nekoliko ločite od dnevnega dela. To lahko storite s preprosto nizko pregrado iz iverne plošče, ki jo pobarvate v belo kot steno. Takšno pregrado si lahko ogledate v projektu prenove stanovanja s praktičnimi rešitvami. Z dvobarvnimi stenami je majhen prostor preveč razdeljen, zato bi bilo bolje, da spalni del prebarvate v belo. Vanilijevo rumena ni najboljša podlaga za ozadje vaše beige sedeže. Interier lahko osvežite s steno v zeleni, tako bodo tudi kavči lepše prišli do izraza. Ostale stene naj bodo kar bele.
Tepih priporočam moderen, kosmat, v oranžni barvi. Takšnega, kot je na sliki, lahko kupite na www.ebay.de.

Dnevna soba, pogled proti oknu
Na slikah je videti, da so vaše omare precej prazne, zato priporočam, da se odrečete nepotrebnim okrasnim predmetom v njih in obdržite le tisto pohištvo, ki je funcionalno. Zavese lahko zamenjate z enostavnejšimi belimi, brez vzorcev. Namesto visoke knjižne omare bi lahko bila nižja in širša, ki bo v prostoru manj moteča.
Vaše stanovanje bo z manjšimi spremembami bolj moderno, vseeno pa bo ostalo prijetno in domače.