Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Barve, materiali in ideje pri opremi hiše

16. 07. 2012
Tloris pritličja hiše
Spoštovani!
Od znancev sem o Vas izvedela kakšne pol leta nazaj. Čisto naključno, ko je na obisku pri njih beseda nanesla na opremljanje in svetovanje pri tem v njihovem domu, in sem se skoraj zaljubila v nekatere ideje. Vaše ideje! Predvsem igra barv in svetilnih teles ter topline materialov so me presenetile. Od takrat redno preverjam vašo spletno stran, saj bi želela katero od Vaših briljantnih idej uporabiti pri opremljanju hiše, ki sva jo pred kratkem kupila s fantom. Sama nimam neke žilice in talenta, da bi v malem prostoru umestila pohištvo (kuhinje in dnevne sobe), dodala nekaj barve in določila svetila ter druge dodatke. Ker sva s fantom z denarjem že zelo pri koncu, me je zelo razveselila možnost brezplačne pomoči pri reševanju problemov pri opremljanju. Če bi imela še malo sreče z žrebom, bi v najinem domu zasijala še katera Vaših super idej. Predvsem si želim, da bi mi priskočili na pomoč pri pritličju hiše. Tloris je 10 x 5 metrov, s tem da se daljši stranici držita sosednjih hiš in tako tam nimava oken. Na krajših stranicah pa se na eni strani razprostirajo visoka balkonska okna višine 2 m in dolžine 4 m, kjer je tudi izhod na večji atrij na vzhodu. V spodnjem pritličnem prostoru, ki je mišljen brez pregradnih sten, je predvidena dnevna soba, jedilnica in kuhinja, spalni prostori in kopalnica pa bi bili v zgornjem nadstropju Kuhinjske elemente in postavitev le-teh je že določena, za ostalo je še prosta izbira. Na tleh so predvidene krem ploščice 60X60 cm čez celotno pritličje. Barva kuhinje je pult rjav, natur les, fronte visoki sijaj bela. Vse skupaj bi rada opremila z nekoliko barve na stenah, da bi prostor zasijal, da bi se ustvaril kontrast, in da ne bi prostor trpel pomanjkanje dnevne svetlobe.
Hvala in še veliko uspeha želim, Barbara iz Kamnika

Oprema hiše, pogled z vrha
Tloris je smiselno zasnovan, zato pri postavitvi opreme res ni težav, potrebno pa je več pazljivosti pri izbiri barv, izvedbe in detajlov. Ker je po tleh keramika, je potrebno v prostor dodati toplino naravnega lesa, sicer bo deloval hladno. Odločitev za lesen pult je smiselna, seveda, če gre za naraven les in ne imitacijo, ki bi delovala ceneno. V takšnem primeru se raje odločite za siv pult.

Oprema hiše, stopnišče, pogled z vrha
Razbijala sem si glavo, kako zakriti neestetski stik stene in visokih omar v kuhinji in zavito stopnišče, ki zaradi specifike izvedbe ne bo prostoru v okras. Idealna rešitev so naluknjani leseni paneli, ki jih kot rdečo nit ponovimo kot stensko oblogo ob kuhinjskem otoku, kot zračno ograjo ob stopnišču in kot dekorativni panel v dnevni sobi.

Pogled na stopnišče in dnevno sobo
Lesen panel se zlije s stopnicami in se zaključi z nizkimi predalniki, ki imajo tudi funkcijo klopce ali odlagalne police. Ob drugi strani stopnic je namesto ograje steklo do stropa. Stena zadaj je obarvana v vijolično barvo RAL 4001, ki je ravno prav umirjena za takšen ambient. Pobarvana stena se bo kot rdeča nit vlekla v zgornje nadstropje, kot črto sem jo potegnila tudi med elementi v kuhinji in z njo obarvala dimnik. Dodatno toplino bo prostoru vnesel tepih v kombinaciji vijolične in medene barve, primeren bi bil Indikon Super Trend.

Pogled na kuhinjo in jedilnico
Vse barve se v prostoru prepletajo; bela kuhinja se ujema z belimi pladnji na mizicah/taburejih Drums v dnevni sobi, naravna barva lesa je vodilni motiv opreme in panelov, vijolična stena se poveže z vijoličnimi stoli iz pleksija, siv kavč se navezuje na kovinske detajle in na črnobele slike hrane na steni jedilnice. Zagotovo bo prostor tako prijeten in topel, pa seveda domiselno opremljen!