Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Barvanje sten – črno beli interier z rdečimi poudarki

29. 10. 2013
Načrt prenove stanovanja
Pozdravljeni,
prosim za nasvet glede barvanja sten. Obnavljamo stanovanje, tako, kot je dodano v priponki (to je idejni načrt stanovanja po porušitvi sten in oprema). Zanima me kaka ideja za barvanje sten. Opremo bova imela visoki sijaj belo in črno, sedežna črna, pa ne bi rada, da bi bilo  preveč sterilno. Razmišljala sva, če eno steno prebarvava v rdečo in sicer tisto med kuhinjo in dnevno sobo. Vprašal bi le, če bi morala narediti še kje kak rdeč motiv, lik, obliko ali nekaj podobnega na steno za sedežno ali kje drugje.
Hvala za odgovor, Matevž

Kuhinjska stena v pralni barvi
Ko izbiramo stene, ki jih želimo pobarvati, je najbolje, da se odločimo za enovite površine brez motečih elementov kot so vrata, okna, radiatorji in podobno, hkrati pa imamo v mislih tudi obliko prostora in kako bodo intenzivni toni vplivali nanjo. S tega stališča bi bila odločitev za rdečo steno med kuhinjo in dnevno sobo na mestu, moj pomislek pa je, da bo pohištvo preveč zakrilo barvo in bosta vidni le stranici, kar ni najbolje. Namesto tega bi bilo sredinski kubus bolje ohraniti v nevtralnih barvah in obarvati steno med kuhinjskimi elementi s pralno barvo, ki bo imela tako tudi svojo praktično vrednost.

Rdeči dodatki v dnevni sobi
Intenzivna barva naj se v interierju ponavlja kot rdeča nit in zaokroži celoten ambient. Kot nadaljevanje rdeče stene v kuhinji bi si v dnevni sobi lahko omislili kosmat tepih v podobnem odtenku ali pa kavč popestrili z barvnimi blazinami. Tudi kuhinjski stoli so lahko rdeči, če pa bodo nevtralni, kupite rdeče pogrinjke.

Velika fotografija popestri prazno steno
Stena za sedežno garnituro je sicer celovita površina, vendar bi v intenzivni barvi v prostoru delovala prekričeče, hkrati pa bi ga optično zožala. Barvni motiv v obliki nalepke ali stenske poslikave bi bila primerna popestritev, vendar bi sama raje predlagala veliko fotografijo v črno beli izvedbi z dodatkom rdeče barve, lahko samo na detajlu ali pa na celotnem elementu, kot je rdeč svetilnik v našem projektu D.O.M.A.