Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Adaptacija enodružinske hiše

26. 08. 2008
Tloris obstoječe hiše
Pozdravljeni,
Z možem sva pred nakupom stanovanjske hiše, ki je starejša in potrebna obnove. Prilagam vam tloris pritličja.
Prostori, ki so označeni s številkami 3, 4 in 5 bodo vsi skupaj dnevni prostor, kuhinja naj bi bila v prostoru 5. Na sliki je označen balkon, ki naj bi bil zamaknjen v notranjost hiše, kar pa dejansko ni tako. Vsa okna na tej strani se bodo podaljšala do tal. Vhod v omenjene tri prostore naj bi bil samo eden. Želim si moderne kuhinje v beli barvi, z otokom, ki bo kuhinjo povezoval z jedilnico. V dnevni sobi pa naj bi bila kotna sedežna, kamin, manjši akvarij, LCD televizor… V kopalnici si želim velik umivalnik, lahko tudi dvojnega, ogledalo, kad naj bo pravokotna s posebnim prostorom za tuš in pa omare za brisače, čistila.. WC je v resnici v kopalnici, poleg okna, pralni stroj bo v kleti, poleg kopalnice pa bo garderoba, ki bo spadala k spalnici. Pa še glede inštalacij: te bomo renovirali in se lahko prilagodijo postavitvi, zato naj ne omejujejo vaše ustvarjalnosti. Tako, upam, da sem opisala vse, kar je pomembno in srčno si želim, da mi bo vaša rešitev pomagala, da bo moj novi domek resnično tak, kot si ga želim.
Najlepša hvala za trud, Ana

Tloris hiše
Ker boste zaradi adaptacije posegali v nosilne stene, sem prostore združila tako, da je ostalo še nekaj podpornih zidov in dnevno bivalni prostor ni popolnoma odprt. Vsekakor boste potrebovali statični izračun.
Zaradi želje po oknih, ki segajo do tal, je postavitev opreme malo težja, vendar sem prišla do simpatične rešitve. Kuhinja je sestavljena iz niza visokih omar z vgrajenimi aparati in dveh nizkih delov; v enem je pomivalno korito, drugi pa je otok s kuhališčem. Jedilnica je prehoden prostor, zato predlagam raztegljivo mizo, da ne bo zavzela preveč prostora. Dnevna soba je dovolj velika za vse našteto, predlagam vam panoramsko steno proti balkonu, če ta ne bo pokvarila videza fasade.
Ker je dnevni prostor odprt proti hodniku, sem le-tega zožala na 120 cm. Ni povsem jasno napisano, če želite tuš kot del kadi (takšno rešitev sem tudi narisala) ali bi ga želeli posebej. V tem primeru bo kopalnica hitro utesnjena, zato bi bili dobro razmisliti, če bi jo povečali na račun garderobe ki ni zelo uporabna. V njej sem predvidela police, za obešanje je nekoliko ozka. Sicer to ni težava, saj vam v spalnici ostane prostor za veliko vgradno garderobno omaro.
Vaša hiša ima starejšo tlorisno zasnovo, kar pomeni veliko majhnih prostorov, kljub temu pa jo bo možno spremeniti v sodobno bivališče.