Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Zeleno, ki te hočem zeleno

30. 09. 2011
Sobne rastline
Brez zelenjave v stanovanju ne gre, seveda pa ga ne kaže tako natrpati z lončnicami, da za stanovalce komajda ostane kaj prostora. Tudi pri sobnih rastlinah se raje držimo načela “manj je več”. Če ste, tako kot mi, daleč od skrbnih gospodarjev, si omislite nekaj modnega in predvsem nezahtevnega.

Euphorbia tirucalli
Če rastline v vaši oskrbi kmalu doživijo žalosten konec, bodo prava izbira sukulente, ki izvirajo iz Afrike. So skoraj neuničljive in potrebujejo izredno malo nege; spomladi jih zalijemo, ko se spomnimo, pozimi pa še na to lahko pozabimo. Euphorbia tirucalli je nadvse šik dodatek v vašem domu.

Sansevieria cylindrica
Sansevieria ali taščin jezik je sukulenta, ki se odlikuje po izjemni zmožnosti prečiščevanja zraka in je idealna za zaprte prostore. Sansevieria cylindrica je z valjasto obliko listov ena najbolj modnih različic, ki jo zlahka posvoji vsak minimalističen ambient, naj bo to dom ali poslovni prostor (posebno priporočljivo jo je postaviti zraven delovnih mest z računalniki).

Opuncija
Če imate dovolj prostora, da se v loku izognete izrazitim trnom, si omislite velik kaktus. Opuncija v dekorativnem loncu bo zasedla prazen prostor, ki je čakal na nikoli realiziran nakup umetniške skulpture. Takšen kaktus potrebuje izredno malo vode, nič hudega, če za daljše obdobje nanj popolnoma pozabite.

Jelenovi rogovi
Platycerium grande ali jelenovi rogovi sodi med praproti in je rastlina zanimive oblike, ki jo res najlažje opišemo kot rogove. Njeno ime izvira iz dveh grških besed; platys, kar pomeni “velik” in keras, kar pomeni “rog”. Zahteva nekoliko več zalivanja, enkrat tedensko navlažimo rastišče. Ne postavljamo je na direktno sonce in pazimo na prepih.

Orhideje
Željni cvetja se lahko odločite za orhidejo Phalaenopsis, ki je že osvojila naše domove. Podobno kot jelenove rogove je ne izpostavljamo soncu, zalivamo jo enkrat tedensko s postano vodo in pazimo na prepih. Kvalitetne cvetijo tri do štiri mesece, nato okrog pol leta mirujejo in niso ravno okras vašega doma. V tem času je nabolje, da jih pospravite na kakšno manj vidno mesto, kjer počakajo na boljše čase.

Začimbnice
Tisti, ki tudi od zelenja v stanovanju pričakujete funkcionalnost, si namesto okrasnih rastlin raje privoščite zeliščni vrtiček. V izbranih dekorativnih lončkih bodo začimbnice krasile hkrati kuhinjo in v njej skuhane dobrote!

Tekst in izbor slik: Špela Modic u.d.i.a., Renata Jozič u.d.i.a.