Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Zasnova in oprema kuhinje, 3. del

29. 05. 2007
Kuhinja Silverbox, Ernestomeda
Načrt za postavitev kuhinjskih elementov je narejen in znajdemo se pred dilemo, kakšne materiale izbrati in kako barvno povezati elemente in pult z ostalim prostorom. Načrtovanja se lotite dovolj zgodaj in oblikujte celostno podobo prostora; uskladite izbrani model kuhinje s talnimi in stenskimi oblogami, okenskimi policami in notranjimi vrati.

Kuhinja Luce, Cesar
Vratca kuhinjskih elementov so navadno v barvi ali lesu, najdejo pa se tudi bolj neobičajni materiali, kot sta steklo in kovina. Lesene fronte so lahko v imitaciji lesa (foliji ali laminatu), furnirane ali pa masivne.

Kuhinja DeRosso
Barvaste fronte so lahko prevlečene z melaminsko folijo, v laminatu ali pa lakirane z mat ali sijajnim lakom. Za ekstravagantne okuse so tu laminati z digitalnim potiskom, ki vam ga lahko izdelajo po izbrani fotografiji.

Kuhinja Essenza, Comprex
Najbolj običajne delovne površine so iz laminata, stopnjo višje so tiste z lesenimi ali aluminijastimi obrobami. Med naravnimi materiali sta v uporabi kamen in lepljen les. Pulti so tudi stekleni ali iz različnih kompozitnih materialov. Nekateri so podobni kamnu, le da so bolj odporni, drugi so na videz in otip »plastični«, kot pri nas najbolj razširjen kerrock. Pri rustikalnih kuhinjah je pult mogoče obložiti s keramiko, v modernejših kuhinjah pa se lahko uporabijo večje plošče Laminam.

Kuhinja Zoe, Cesar
Seveda se lahko odločimo za kombinacijo barv ali obdelav. Pred leti je bilo moderno, da je kuhinjo popestril kak predalnik v drugačni barvi, zdaj so ploskve bolj enovite in je v enaki barvi in materialu cel niz elementov.

Kuhinja Lucrezia, Cesar
Pri oblikovanju kuhinje so pomembni tudi ročaji. Lahko segajo čez celo dolžino fronte ali pa so običajni kratki. Vse bolj se uveljavljajo kuhinje, kjer ročaji niso poudarjeni. Nekateri modeli imajo utopne ročaje, lahko pa ročaje nadomesti profil, ki sega čez celo dolžino kuhinje.

Kuhinja z barvno steno
Kuhinja je del opreme, ki ga je najtežje zamenjati, zato je odločitev o barvi vredno pretehtati. Vam je izbrana barva res tako všeč, da boste z njo živeli dvajset let? Če niste prepričani, je bolje izbrati nevtralno kombinacijo in popestriti prostor z barvno steno, kot smo storili mi v projektu interierja enodružinske hiše.