Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Zasnova in oprema kuhinje, 2.del

25. 03. 2007
Kuhinja v enem nizu
Najbolj preprost kuhinjski sestav stoji v enem nizu ob steni. Elementi si sledijo od desne proti levi v zaporedju: hladilnik, shrambna omara, odlagalna površina, pomivalno korito, glavna delovna površina, kuhalna plošča, na koncu pa še nekaj odlagalnega pulta. Na spodnji skici smo pečico dvignili na višino, s tem pa smo izgubili nekaj delovne površine. Če je kuhinjski niz dovolj dolg, je to zelo praktična rešitev.

Kuhinja v dveh nizih v ozkem prostoru
Veliko je ozkih in dolgih kuhinj, kjer je potrebno omarice postaviti v dva niza ob stenah. Če sta niza kratka, bo potrebno postaviti pomivalnik v enega in kuhalno ploščo v drugega. Noben od obeh elementov tako ne bo stal v kotu, med njima pa bo dovolj delovne površine.

Kotni sestav kuhinje
Kotna postavitev je najpogostejša v arhitekturnih projektih novogradenj, vendar ni nujno najboljša. Slabost takšne kuhinje je kotni element, ki ni tako praktičen, kot globoki predali za posodo. Če je prostor odprt, združen z dnevno sobo, se pogosto pojavi še težava, kam postaviti jedilno mizo.

Kuhinja s polotokom
Na enako površino lahko postavimo kuhinjo s polotokom. Izkoristek takšne kuhinje je boljši, saj smo se izognili kotnim elementom, pridobili pa smo delovno površino in predalnike. Tudi za mizo bomo lažje našli primerno lego; lahko je podajšek pulta, ali pa se odpovemo barskim stolom in jo prislonimo ob hrbtišče polotoka. Podobno kuhinjo lahko sestavimo v obliki črke U, imela bo več delovne površine, omarice pa bodo slabše izkoriščene, saj bi pri takem sestavu dobili kar dva kota.

Kuhinja z nizom visokih elementov
Kadar je prostora dovolj, si lahko ob steni privoščimo niz visokih elementov, v katere vgradimo aparate, ostane pa nam še prostor za shrambno omaro. Tudi krožnike, kozarce in skodelice lahko pospravimo v visoko omaro, ni nujno, da jih imamo v visečih omaricah. Primer takšne postavitve si lahko ogledate v projektu preureditve stanovanja v Mariboru.

Kuhinja z otokom
V revijah in pohištvenih katalogih pogosto srečamo kuhinjo, sestavljeno iz kuhinjskega otoka s kuhališčem in pomivalnim koritom, viseče omarice pa nadomešča niz visokih elementov z vgrajenim hladilnikom, pečico na višini, pa tudi z drugimi aparati.

Kuhinja Poggenpohl
Sestav kuhinje z otokom je funkcionalen, odprt in primeren za druženje, saj je okrog otoka dovolj prostora za več kuharjev. Zasnovali smo ga v projektu za gradnjo hiše v okolici Ljubljane.


Preberite še tretji del prispevka, kjer boste izvedeli vse o barvah, materialih in detajlih, ki kuhinjo popestrijo in jo naredijo drugačno.